03:23:45 25.04.2024
Stiri

​Platforma „DA” a COMEMORAT victimele celui de-al doilea val al DEPORTĂRILOR staliniste printr-un marș al tăcerii

Actualitate 06.07.2021 13:41 Vizualizări1417 Autor: Ziarul National
​Platforma „DA” a COMEMORAT victimele celui de-al doilea val al DEPORTĂRILOR staliniste printr-un marș al tăcerii


Platforma „DA” a comemorat astăzi victimele celui de-al doilea val al deportărilor staliniste printr-un marș al tăcerii de la Cimitirul Eroilor spre monumentul din Scuarul Gării.

„După ce s-au răfuit cu principalele „elemente antisovietice” în 1941, autoritățile locale au avut o altă problemă după război: colectivizarea mergea prea lent. Următorul val de deportări în masă a avut loc sub steagul luptei cu „chiaburii”, țăranii prosperi. Ca urmare a operațiunii „Iug”, de pe teritoriul Basarabiei au fost deportate 34 270 de persoane, dintre care 13 651 femei și 11 245 copii. La sosire în colonii, deportații au fost repartizați pe la localnici sau prin barăci - unele construite special pentru operațiunea „Iug”, altele rămase de la valurile anterioare de represiune de pe teritoriul URSS”, a declarat deputata Maria Ciobanu despre evenimentele din 5-6 iulie 1949.

Prezent la eveniment, fostul prim-vicepremier în guvernele Druc și Muravschi, Constantin Oboroc, a povestit despre familia sa care a suferit enorm în acele timpuri. Mulți ani la rând dânsul a ascultat prin ce grozăvii au trecut atunci acei oameni, familia socrului său. În „Siberii de gheață” s-a născut și soția sa.

„Calvarul prin care au trecut părinții și bunicii noștri ne obligă să nu uităm niciodată acele timpuri, toată drama prin care a trecut poporul nostru din cauza terorii bolșevice”, a precizat Constantin Oboroc, subliniind că „cel mai curat omagiu pe care putem să-l aducem victimelor deportărilor este să scoatem acest căpăstru roșu de pe capul nostru și să trăim omenește în familia statelor europene, conduși de adevărații fii ai acestui pământ care știu cum trebuie să guverneze”.

Tamara Teleman, care provine dintr-o familie de deportați, a spus că este mândră de familia ei. Aceasta a povestit cu lacrimi în ochi și emoții despre supliciul familiei sale, deportată de două ori: „Eu detest trădătorii, lingușitorii, trebuie să avem demnitate. Eu sunt așa cum sunt și spun adevărul. Eu consider că trebuie să facem fapte bune și la 11 iulie să votați cu capul! Iar deputații din viitorul Parlament să facă o lege despre noi, cei deportați, căci ni s-a luat totul atunci și putem fi egalați în drepturi cu veteranii de război”.

Reprezentantul Asociației Republicane a Veteranilor de război ai Armatei Române din R. Moldova, Mihai Postovan, a spus că atunci, în iulie 1949, toate gările din Moldova au fost umplute cu cei mai buni gospodari: „Sacrificiul celor deportați și a veteranilor de război trebuie comemorat, iar cei care au mai rămas în viață nu pot fi lăsați să se stingă în singurătate, lipsuri și durere”.

Președintele Platformei „DA”, Andrei Năstase, a mulțumit tuturor pentru participarea solidară la marșul tăcerii și a făcut un angajament public privind elaborarea de către viitorii deputați ai Platformei „DA” și implementarea unei „legi drepte pentru toți cei care au suferit în urma deportărilor din ambele valuri”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md