Constatările ANI: Încă cinci funcţionari publici au admis conflicte de interese

Julieta Saviţchi
06/07/2021

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constatare pe numele a cinci funcţionari publici, majoritatea din localităţile rurale, pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese . Aceștia au luat decizii în favoarea partenerilor de viaţă, fără ca să declare conflictul de interese.

Un act de constatare a fost emis în privinţa directorul şcolii-internat pentru copiii orfani și rămași fără îngrijirea părinților din orașul Strășeni, unde este angajată şi soţia sa. Inspectorii de integritate au constatat că în perioada anilor 2017 – 2019 funcţionarul s-a aflat în patru situații de conflict de interese pentru că a emis acte administrative în privința soției.

La fel a procedat și directoarea Centruluide Sănătate Baimaclia, unde soţul ei este angajat în ca şofer. Funcţionra a semnat pe parcursul a trei ani 14 acte administrative privind acordarea premiilor băneşti atât sie însăşi, cât şi soţului, cuprinse între 500 şi 18 mii de lei. În decembrie 2019, funcţionara a declarat pentru prima dată că intenţionează să acorde două premii în valoare de 8 436 lei și de 3 500 lei, iar soţului său, un premiu de 994 lei. Funcţionara nu a primit o soluţie în acest caz şi a semnat pe propria răspundere decizia de acordare a premiilor.

Cu conflicte de interese s-a ales și primarul satului Cenac din raionul Cimișlia. Acesta a semnat trei dispoziții în privința soției sale, prin care a numit-o în funcţia de director intermar al grădiniţei din localitate, până la numirea directorului ales în bază de concurs. Edilul din Cenac a mai emis acte în privinţa soţiei ce ţin de acordarea concediilor şi majorările de salariu.

Un act de constatare a fost emis şi pe numele unui consilier local din Consiliul local satul Grigorievca din raionul Căușeni. În decembrie 2020, acesta a participat prin vot la adoptarea unei decizii ce ţine de acordarea unui premiu bănesc soţiei sale.

Interese personale s-au depistat și la directoarea grădiniței din satul Cremenciug din raionul Soroca. Funcţionara şi-a angajat soţul la grădiniţă şi a mai semnat încă 15 acte administrative în interesele partenerului de viaţă.

Actele de constatare emise de către inspectorii ANI sunt cu drept de contestare în instanţa de contencios administrativ. Dacă actele de constatare vor rămâne definitive, subiecții riscă să rămână fără funcțiile ocupate și nu vor avea dreptul de a accede în funcții publice sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscriși și în Registrul Interdicțiilor.

 

Julieta Saviţchi
06/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii