/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Ploaia a făcut prăpăd în țară. Gospodării inundate, drumuri distruse și copaci doborâți, așa arătau astăzi peste 30 de localități

missing
06 iulie 2021, ora 21:53

Ploaia torențială de ieri a făcut prăpăd în toată țară. Gospodării inundate, drumuri distruse de puhoaie și copaci doborâți la pământ – așa arătă astăzi peste 30 de localități din centrul țării. A avut de suferit și orașul Anenii Noi, unde cel puțin cinci gospodării au fost inundate și a fost nevoie de intervenția pompierilor, pentru a le elibera de apă și nămol. Oamenii au avut mult de lucru și astăzi, în încercarea de a salva ceea ce se mai poate. Acum, ei spun că așteptă vremea bună, ca să înceapă lucrările de reparație.

S-a spart cerul, ieri, deasupra Moldovei. În mai multe raioane din țară a plouat cu găleata și a fost nevoie de intervenția pompierilor, în mai mult gospodării inundate. A fost prăpăd și la Aneni Noi, unde cel puțin cinci gospodării de pe strada Chișinăului, în centrul orașului, au fost acoperite de șuvoaiele de apă.

Mai întâi, apa a inundat curțile oamenilor, apoi a intrat și în case. Gospodarii s-au apucat de pompat apa cu forțele proprii, ca să nu se umezească pereții. Unii au dormit pe la rude, iar alții au rămas acasă și au dormit cu apa sub paturi. Astăzi, s-au apucat de descurcat gospodăriile de nămol, însă tot era dificil, pentru că în multe locuri apa încă nu s-a retras.

Nu au plănuit să facă reparație, însă nu au încotro. De sub podea țâșnește apa, iar mobila s-a îmbibat cu umezeală și nu mai poate fi folosită. Oamenii se plâng că, de fiecare dată când cad precipitații abundente, sunt spălați de șuvoaiele de apă. Tot la Aneni Noi s-a circulat anevoios pe mai multe străzi din cauza puhoaielor de apă. Iar în localitatea Todirești, un șofer a fost blocat în mijlocul drumului și a fost ajutat de un echipaj de poliție să iasă din noroi.

Am mers la Primăria din Aneni Noi, însă am aflat că primarul este în concediu. Viceprimarul ne-a spus că au fost înregistrate câteva cazuri de inundație a gospodăriilor, dar nu e nimic grav, în opinia lui. Acesta a refuzat să vorbească în fața camerei de luat vederi. Am sunat și la președintele raionului Aneni Noi, dar acesta ne-a spus că este într-o ședință și ne face legătura cu vicepreședintele, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Pe parcursul zilei de ieri, pompierii au intervenit cu tehnică specializată și motopompe în mai multe localități din raioanele Basarabeasca, Ialoveni, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Strășeni, Căușeni, dar și în municipiul Chișinău. Mai mult, salvatorii au efectuat lucrări de defrișare a arborilor căzuți în urma vântului puternic.

Angajații IGSU au săpat canale de scurgere a apelor pluviale, pentru prevenirea subinundării anumitor zone, care se aflau în pericol. În orașul Căușeni, pompierii au fost solicitați pentru evacuarea nămolului și a apei din gospodării. De intervenția specialiștilor a fost nevoie și în localitatea Ruseștii Noi, Ialoveni. Pentru prevenirea consecințelor inundațiilor, angajații IGSU au efectuat lucrări de pompare în orașele Durlești și Codru din municipiul Chișinău. În total, salvatorii au intervenit în 33 de situații, pentru eliberarea gospodăriilor de apă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram