‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProiect unic în Moldova: O instituție de învățământ va planta o livadă și viță-de-vie...

Proiect unic în Moldova: O instituție de învățământ va planta o livadă și viță-de-vie în circuit ecologic

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultura ecologică prinde tot mai mult teren în Moldova datorită cererii ce crește constant atât pe piața locală, cât și peste hotare.

O bună parte din experții externi susțin că țara noastră are un potențial enorm în acest sens, condițiile climatice permițând cultivarea culturilor în sistem ecologic.

Cu toate acestea, la nivel de instituții de învățământ cu profil agricol nu sunt înființate loturi demonstrative în care să fie implementate agricultura ecologică, astfel că elevii pot învăța doar baza teoretică.

Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău este prima instituție de învățământ din țară ce va înființa o livadă și o plantație de viță-de-vie în circuit ecologic.

Pentru implementarea proiectului instituția a identificat și parteneri pe măsură: Asociaţia Patronală Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) și USAID, CNFA prin intermediul programului Farmer-to-Farmer Moldova care vor oferi suport și expertiză de la înființare până la comercializarea recoltelor.

Agrobiznes este partener media de promovare a activității.

„CEVVC este prima instituție de învățământ din țară care va planta pe 2 hectare livezi și viță-de-vie în circuit ecologic. De aceea, am decis să susținem acest proiect oferind tot suportul necesar pentru a realiza o activitate de succes. Înțelegem necesitatea nu doar înființării plantației, îngrijirii acesteia, ci și comercializării producției finite. În acest sens, vom contribui prin identificarea partenerilor interni și externi. Ne bucurăm nespus de mult că în Republica Moldova prind viață inițiativele ecologice, acest lucru înseamnă un pas mai mult pentru o agricultură durabilă”, a menționat pentru Agrobiznes Victoria Ceban, director executiv MOVCA.

‹ adv ›

Pe loturile demonstrative vor fi înființate plantații de viță-de-vie – soiuri tehnice (40% – soiuri roșii, 60% – soiuri albe), dar și livezi de prun, vișin și cais.

„Ideea de a înființa aceste plantații în circuit ecologic a venit după ce am beneficiat de suport în valoare de 2 milioane de euro din partea Proiectului Livada Moldovei.

Am decis să înființăm plantații ce ulterior vor fi ecologice, deoarece dorim să asigurăm consumatorii nu doar cu produse gustoase, ci și crescute cu impact minim asupra mediului. Vom planta curând 14 soiuri de viță-de-vie, un soi de cais, unul de vișin și unul de prun. Vom avea turiști, oaspeți de peste hotarele țării care trebuie să se convingă de statutul Republicii Moldova – o țară agrară ce produce sănătos”, a explicat Sergiu Zabolotnîi, directorul CEVVC.

De la dorință la realități sunt multe de parcurs, astfel că a fost organizată o instruire cu mai mulți actori din sector pentru a determina dacă este posibilă reușita proiectului, inclusiv reprezentanții organismelor de certificare eco.

„Am realizat o primă vizită în teren pentru a determina dacă acesta întrunește sau nu condițiile de bază pentru certificarea ecologică. Cred că proiectul poate fi realizat cu succes, pentru că nu am identificat riscuri.

Cu toate acestea, mai sunt încă multe lucruri de stabilit, însă ținând cont de echipa ce va oferi suport, cred că proiectul va fi realizat cu succes”, a specificat Alexandrina Livinscaia, inspector al Organismului de Certificare „Certificat Eco” SRL.

În cadrul instruirii, Serghei Negrescu, fondatorul canalului informativ horticol „Sezonul agricol”, a oferit câteva recomandări de bază ce țin de înființarea livezilor.

„Aș recomanda revizuirea portaltoilor aleși pentru înființarea livezii pentru o mai bună performanță. În rest, ce ține de alegerea soiurilor, dar și schemei de plantare cred că sunt potrivite pentru sistemul eco de producere. Aici nu trebuie să uităm de necesitatea unui bun circuit al aerului printre pomi și posibilitatea realizării ușoare a lucrărilor de îngrijire și recoltare. Pe parcursul producerii voi interveni cu alte recomandări necesare”, a spus Serghei Negrescu.

‹ adv ›

Printre experţii care au participat la instruire s-a numărat şi Bruce Williams, profesor-horticultor cu o experienţă vastă în mai multe domenii conexe, care în perioada 30 iunie-14 iulie se află în Moldova pentru a acorda consultanţă agricolă prin intermediul Programului de voluntariat al USAID, CNFA Farmer-to-Farmer.

Revenim curând cu detalii despre reușitele pegătirii terenului și înființării plantațiilor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›