image
Sursa foto: gov.md

Când vor ajunge în RM banii confiscați de la Luca Filat; Ambasador: Așteptăm cereri pentru a recupera mai mulți bani furați

Cele peste 11 milioane de lei confiscate de Marea Britanie de la Luca Filat, fiul fostului premier Vladimir Filat, condamnat pentru corupție, ar putea ajunge în Republica Moldova după alegeri, afirmă Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Fisher a reamintit că la sugestia președintei Maia Sandu banii vor ajunge la persoanele cu dizabilități.

„Săptămâna viitoare sau imediat după alegeri vom semna Memorandumul de Înțelegere între ministerul de interne britanic și președinția Republicii Moldova, iar banii vor fi folosiți pentru a sprijini Agenția Națională pentru Asistență Socială și vor ajunge la persoanele cu dizabilități din țară. (...) Am luat în considerare această propunere și am căzut de acord că acest mod de utilizare a banilor e bun”, a declarat Steven Fisher.

Mai mult, ambasadorul a subliniat că recuperarea banilor de la Luca Filat s-a făcut în baza legislației britanice, fără o cooperare cu autoritățile Republicii Moldova, dar că Londra așteaptă „cu nerăbdare” orice solicitări de colaborare, „pentru a recupera mai mulți bani furați”.

„Nu pot să spun exact ce face justiția moldoveană în acest caz, eu pot să vă spun doar că banii au fost recuperați conform legii britanice. Banii iliciți au fost depistați de către autoritățile britanice, pentru că dl Luca Filat a avut cheltuieli care nu au putut fi explicate, având în vedere statutul lui de student acolo. Deci, a folosit banii într-un mod nejustificat și a atras atenția autorităților. (...) Eu aș vrea să subliniez la acest capitol că noi așteptăm cu nerăbdare să primim orice solicitări de colaborare, pentru a recupera mai mulți bani furați. Și dacă autoritățile respective ale R.Moldova ne informează despre suspiciunile lor rezonabile în mod formal, vom acționa cât de repede posibil”, a adăugat Fisher.

Referindu-se la alegerile parlamentare din 11 iulie, ambsadorul britanic și-a exprimat speranța că cetățenii RM vor alege parlamentari care să lupte cu fenomenul corupției.

„În cele din urmă, sper că poporul moldovenesc va lua decizii înțelepte și conștiente și va alege un parlament care poate face progrese reale pentru a învinge corupția, pentru a sprijini statul de drept și pentru a pune această țară pe o cale permanentă spre o mai bună prosperitate. În acest caz, Moldova va fi o țară mai prosperă pentru cetățeni și un partener chiar mai confiabil pentru țara noastră. Mesajul meu pentru cetățenii Moldovei, pur și simplu, este să mergeți la vot”, a îndemnat Steven Fisher.

Noutăţile partenerilor

comentarii: