image
Sursa foto: Platforma DA

Directorul CALM: Platforma DA a fost prima care a semnat angajamentul ca autonomia locală sa fie prioritate guvernamentală

Platforma DA a fost prima care a semnat angajamentul ca autonomia locală și descentralizarea să fie priorități guvernamentale. Este declarația directorului executiv al CALM, Viorel Furdui, care a participat în calitate de invitat special la un eveniment organizat de formațiune la Costești, Ialoveni, în cadrul căruia primarii Platformei DA au avut un cuvânt greu de spus.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a salutat audiența și a remarcat că Platforma DA este partidul care a făcut cel mai mult pentru a implementa acest deziderat și îl consideră o prioritate:

„Deputații Alexandr Slusari și Igor Munteanu au fost cei care au elaborat și promovat Legea nr.214 din 1 octombrie 2019, prin care primarii întregii țări, indiferent de culoarea politică, au beneficiat de finanțe în plus pentru comunitățile lor. Asta înseamnă circa 680 mln lei în plus proveniți din impozitele și taxele plătite de persoanele fizice din localități, bani, care au rămas în bugetele locale.”

Andrei Năstase a menționat și alte realizări ale Platformei DA în acest context și a făcut un angajament public: „Platforma DA va continua ceea ce a început în stradă, a perpetuat în Parlement și o va face și în viitorul legislativ și fiind parte a guvernării: va lucra pentru oamenii acestei țări oriunde s-ar afla.”

Directorul executiv al CALM și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea eficientă a CALM cu deputații Platformei DA pe dimensiunea mai multor inițitive legislative elaborate în comun, inclusiv sesizarea la CC privind plafonarea taxelor locale impusă de actuala majoritate parlamentară, sesizare elaborată de deputatul Dinu Plângău.

„Apreciem mult faptul că autonomia locală și descentralizarea reprezintă o prioritate pentru Platforma DA. Și nu e prioritate declarată, ci una asumată prin faptele dvs. Mă bucur mult că ați fost printre primii care ați semnat angajamentul ca autonomia locală și descentralizarea să fie o prioritate guvernamentală și cred că este mare nevoie de dvs în viitoarea configurație guvernamentală”, a menționat Viorel Furdui.

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu, care a mediat evenimentul, a spus că Platforma DA întotdeauna a mizat pe Congresul Autorităților Locale, a pus umărul la înființarea acestuia și este convins că acesta va da un exemplu și pentru alte asociații ale autorităților locale din toată Europa.

Igor Munteanu a menționat de asemenea că Platforma DA va fi întotdeauna alături de primari și consilieri pentru că apreciază munca lor în slujba cetățeanului și există încă foarte multe zone de atins: proiectul de lege privind zonele defavorizate elaborat de Platforma DA, crearea condițiilor pentru ca autoritățile publice să poată accesa direct fonduri de la UE și multe altele.

Angela Ursachi, primară de Mateuți, Rezina, a remarcat că anume Platforma DA are deplina capacitate pentru a îndeplini toate promisiunile și a aduce Moldova pe făgașul bunăstării. Anatol Donțu, primarul or. Căușeni a spus că 90% din lucrurile bune care au fost realizate pentru căușeneni se datorează Platformei DA, iar proiectele de legi înaintate de formațiune au făcut ca orașul Căușeni „să înfloreacă, să se dezvolte, iar locuitorii să nu mai plece de acasă în căutarea unei vieți mai bune”.

Primara Mileștilor-Mici, Rodica Agrici, a remarcat că în perioada de când este în funcție, bugetul localității a crescut cu 600 000 lei, ceea ce se datorează echipei Platformei DA. Primarul de Puhăceni, Anenii Noi, Deins Plămădeală, a numit echipa Platformei DA „echipă de spartani” care a reușit să se impună prin productivitate maximă. Primarul satului Costești, ialoveni care a găzduit evenimentul, Vasile Borta, a spus că Platforma DA a venit cu inițiative de legi foarte bune pentru comunitățile țării și, inclusiv pentru localitatea pe care o conduce, aceasta beneficiind de 1mln 200 000 lei.

La evenimentul ca participarea primarilor și deputaților Platformei DA au luat cuvântul deputații formațiunii, precum și Victoria Bogos-Marian, vicepreședintă a raionului Ialoveni, Vasile Bivol, primarul satului Peciște, Rezina, Valeriu Rață, primar al satului Bardar, Ialoveni și alți reprezentanți ai administrației publice locale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: