Principală  —  IMPORTANTE   —   Instanța a dispus menținerea măsurilor…

Instanța a dispus menținerea măsurilor de arest pe numele fostului administrator al BEM și al fostului administrator al Unibank

La solicitarea procurorilor din cadrul  Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), instanța a fost menținut arestul preventiv în privința fostului administrator al Unibank. În privința fostului administrator al Băncii de Economii, magistrații au dispus menținerea arestului la domiciliu.

Decizia vine ca urmare a contestării de către avocații acestuia privind aplicarea acestei măsuri preventive. Investigațiile au loc pe segmentul eliberării a peste 5 milioane de euro din contul garanțiilor bancare din 2015, în cadrul administrării speciale a Unibank.

În privința fostului administrator al Băncii de Economii, judecătorii au dispus menținerea arestului la domiciliu (după contestarea măsurii de către avocați). Contextul, de asemenea, ține de acordarea garanțiilor bancare.

Fostului administrator special al Unibank din 2015 a fost reținut urmare a perchezițiilor la domiciliul și în biroul de serviciu al acesteia din cadrul Băncii Naționale a Moldovei. Telefoanele, calculatoarele și alți purtători de informații electronice, ridicate în cadrul perchezițiilor, urmează a fi supuse expertizării.

Potrivit legii, infracțiunea de care persoana este învinuită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani și 15 ani.

La 22 iunie, reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au emis un comunicat de presă prin care au anunțat că fostul administrator special al Unibank, numit în această funcție în 2015, a fost reținut pentru 72 de ore.

La 30 decembrie 2014, Banca Națională a emis un comunicat de presă în care anunța că „Banca Naţională a Moldovei, în temeiul art. 374 al Legii instituţiilor financiare, începând cu 30 decembrie 2014, ora 11:30, a instituit regimul de administrare specială asupra B.C. ”UNIBANK” S.A. pentru o perioadă de 9 luni. Prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, în calitate de administrator special al B.C. „UNIBANK” S.A. a fost numit angajatul Băncii Naţionale a Moldovei Ruslan Grate”.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a desfășurat pe 11 martie 2021, percheziții la domiciliul și în biroul de serviciu al fostului administrator special al Băncii de Economii din Moldova (BEM), Ion Ropot, context în care acesta a fost reținut în baza bănuielii rezonabile de comitere a abuzului de serviciu.

Anterior, PA a desfășurat mai multe acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei. În aprilie 2020, acțiunile procesual-penale au avut loc în contextul investigării dosarului privind frauda bancară și s-au soldat cu reținerea unui actual și fost viceguvernator, Ion Sturzu și respectiv Emma Tabîrță, precum și a unui șef de direcție de la BNM, dar și a lui Dorin Drăguțanu. Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.