Principală  —  IMPORTANTE   —   Departamentul de Stat al SUA,…

Departamentul de Stat al SUA, despre combaterea traficului de persoane: „Guvernul R. Moldova nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar face eforturi semnificative”

Foto: medium.com

Guvernul R. Moldova nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar face eforturi semnificative în acest sens. Instituția a demonstrat eforturi mai mari în comparație cu perioada de raportare anterioară, având în vedere impactul pandemiei COVID-19 asupra capacității sale de combatere a fenomenului. Acestea sunt câteva dintre concluziile care se conțin în Raportul privind Traficul de Persoane pentru 2021, publicat de Departamentul de Stat al SUA.

Potrivit datelor furnizate de Departamentul de Stat al SUA, R. Moldova se menține pe nivelul 2 în Raportul privind Traficul de Persoane.

„Aceste eforturi au inclus urmărirea penală a mai multor suspecți de traficanți, dezvoltarea unui nou mecanism național de trimitere (NRM), deschiderea unui centru pentru victimele traficului de bărbați și începerea construirii unui centru pentru copiii victime și martorii infracțiunilor, inclusiv traficul. Procuratura Generală (PGO) a aprobat liniile directoare pentru identificarea, investigarea și urmărirea penală a cazurilor de exploatare a copiilor care implică tehnologiile informației și comunicațiilor, iar Consilierul Superior al Magistraturii a extins mandatele judecătorilor specializați în trafic de persoane, de la un an la cinci ani, sporind nivelul de înțelegere al judecătorilor despre fenomenul respectiv și creând un mediu judiciar centrat pe victime”, se arată în raport.

Conform Raportului, deși Guvernul R. Moldova a adoptat un amendament pentru a include victimele traficului de persoane ca beneficiari de asistență juridică garantată de stat și pentru a reglementa agențiile de ocupare a forței de muncă, recrutorii și agenții de muncă fără licență, cu toate acestea, Guvernul nu a îndeplinit standardele minime în mai multe domenii cheie.

„Autoritățile au investigat mai puține cazuri de trafic, au condamnat mai puțini traficanți și au identificat mai puține victime ale traficului de persoane. Corupția, în special, în aplicarea legii și în sistemul judiciar, a împiedicat urmărirea penală și a influențat rezultatele cazurilor, inclusiv cazurile împotriva oficialilor complici. Guvernul nu a raportat anchetarea sau urmărirea penală a niciunui oficial complici implicat în infracțiuni de trafic, în ciuda unui istoric îndelungat de presupusă complicitate a angajaților guvernamentali. Traficanții au continuat să intimideze victimele, iar autoritățile au oferit niveluri inegale de protecție în timpul procedurilor judiciare. Protecția și asistența pentru copiii victime au rămas inadecvate, iar autoritățile au acuzat copiii de fapte ilegale pe care traficanții i-au obligat să le comită”, se mai arată în raport.

Pandemia a împiedicat grav eforturile antitrafic, provocând poliția, procurorii, judecătorii, organismele de coordonare a Guvernului, asistenții sociali și organizațiile societății civile.

„Guvernul a implementat blocaje de restricționare a mișcării și alte măsuri de distanțare socială care au limitat activitatea tuturor elementelor de aplicare a legii. În diferite momente ale anului, angajații statului, inclusiv polițiștii și procurorii, au lucrat de la distanță sau la un program limitat. 

În martie 2020, Guvernul a închis instanțele și nu le-a redeschis până în iunie 2020; în timp ce erau închise, instanțele nu aveau capacitatea de a desfășura procese sau audieri online, amânând toate procedurile. La reluarea proceselor, nevoia de a menține distanțarea socială a redus numărul cazurilor în multe instanțe, creând un restant semnificativ. Potrivit procurorilor, închiderea instanțelor a afectat negativ și semnificativ progresul tuturor cazurilor penale, inclusiv a cazurilor de trafic. În consecință, în 2020, autoritățile au efectuat 65 de anchete comparativ cu 153 în 2019 și 223 în 2018”, se mai arată în Raport.

De asemenea, în Raport sunt incluse mai multe recomandări pentru autoritățile din R. Moldova în vederea combaterii traficului de persoane.

„Investigarea în mod viguros, urmărirea și condamnarea traficanților, inclusiv a oficialilor complice; Implementarea măsurilor de combatere a corupției din sectorul judiciar și a comunității de aplicare a legii, inclusiv luarea de măsuri pentru protejarea anchetatorilor și procurorilor de trafic, de influența externă și corupția internă; Identificarea proactivă a victimelor traficului de persoane, în special a copiilor, inclusiv prin examinarea indicatorilor de trafic în rândul populațiilor vulnerabile și a cetățenilor care se întorc în R. Moldova și trimiterea victimelor la facilități de îngrijire pentru asistență; Asigurați-vă că victimele traficului, inclusiv copiii, nu sunt penalizate în mod necorespunzător pentru faptele ilegale pe care traficanții le-au obligat să le comită; Exceptarea tuturor victimelor de cerința confruntărilor în persoană cu traficanții lor acuzați înainte de începerea investigației și asigurarea tuturor copiilor victime care primesc măsuri speciale de protecție în timpul proceselor”, se arată în Raport.

Raportul integral poate fi accesat aici.