Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vânătoare de mass-media în Tbilisi:…

Vânătoare de mass-media în Tbilisi: peste 20 de jurnaliști bătuți de oponenții Marșului Pride. Jurnalist: „mi-am ascuns capul și am cerut ajutor, dar nimeni nu a venit să mă ajute, au vrut să mă omoare”

Foto: Jam News

Peste 20 de jurnaliști au fost răniți grav în timpul Mrșului Pride organizat luni, 5 iulie, la Tbilisi. Mai mulți jurnaliști au suferit contuzii cerebrale, leziuni la ochi și pe piele. Majoritatea reprezentanților mass-mediei au avut nevoie de spitalizare, scrie Jam News.

Totodată, echipamentul tehnic al reporterilor, prezenți la manifestație, a fost distrus.

Potrivit sursei citate, timp de câteva ore, protestatarii au insultat și au aruncat diferite obiecte asupra fotografilor și jurnaliștilor. Poliția nu a putut să îi prindă pe infractori.

Singurul lucru pe care au încercat să-l facă oamenii legii a fost să-i protejeze pe unii reporteri de grupurile agresive și, împreună cu agenții de patrulare, să-i ducă în locuri sigure.

„Aceasta este o vânătoare deschisă pentru mass-media”, susțin unii reporteri.

„M-au târât la 200 de metri. Aproximativ o sută de oameni m-au bătut și niciun polițist nu a apărut să mă acopere. Singurul polițist a apărut la intrarea în biserica Kashveti, dar era neputincios. Mulțimea m-a bătut, fără să-i pese că sunt sau nu jurnalist. Au fost preoți și organizatori ai acțiunii. Mi-am ascuns capul și am cerut ajutor, dar nimeni nu a venit să mă ajute, au vrut să mă omoare, a declarat Rati Tsverava, jurnalist la Formula TV

„Acum vedeți că jurnaliștii au fost loviți cu pietre. Acest lucru s-a întâmplat cu câteva minute înainte ca Tbilisi Pride să anunțe amânarea marșului „, susține fotografa Mariam Nikuradze, care a postat fotografia cu câțiva jurnaliști răniți pe o rețea de socializare.

„Am părăsit biroul și stăteam în mașină când homofobii ne-au atacat pentru a ne împiedica să lucrăm. Se pare că nasul îmi este rupt și dinții sunt deteriorați ”, a scris jurnalistul Radio Liberty Tornike Mandaria pe o rețea de socializare. 

Lista jurnaliștilor răniți este extinsă. Conține aproape toții jurnaliștii de la toate canalele TV: Mtavari Arkhi, Formula, TV Pirveli, Rustavi-2, Channel One, Imedi etc. Este posibil ca această listă să nu fie completă, deoarece mulți jurnaliști încearcă acum să scape de grupurile agresive care îi atacă.

Jurnaliștii spun că au fost în mod deliberat căutați și bătuți de grupuri radicale agresive în timpul manifestației.

„Nu poliția trebuia să stea aici, ci forțele speciale. Câți jurnaliști au fost bătuți. Am văzut zeci de oameni care au urmărit jurnaliștii pentru ai ucide. Și erau doar câțiva polițiști. Din păcate, această zi va intra în istorie ca ziua în care am fost persecutați și când Guvernul și Ministerul Afacerilor Interne s-au dovedit incompetente în protejarea jurnaliștilor ”, scrie Marika Nikuradze, fotograf și cofondator al OS Media.

Guvernul nu protejează siguranța jurnaliștilor și a cameramanilor, au declarat în cadrul unui briefing directorii Mtavari, Formula și TV Pirveli. Prin urmare, ei înșiși vor trebui să-și protejeze cumva angajații, pentru că nu văd altă cale de ieșire, scrie Jam News.

Ulterior, directorul „Mtavari Arkhi” Nika Gvaramia a îndemnat tot echipajul canalului să părăsească teritoriul unde a fost organizat mitingul. Potrivit acestuia, în ciuda interesului public ridicat pentru eveniment, viața jurnaliștilor este în pericol.

„În ciuda interesului public imens, am decis să retrag toate grupurile și să nu mai acopăr această urâciune – în primul rând din cauza amenințării la adresa sănătății și vieții jurnaliștilor mei „, a spus Nika Gvaramia.

Conducerea holdingului media Palitra a decis, de asemenea, să-și suspende temporar activitatea.

„Atâta timp cât există tensiune și nu se restabilește ordinea pe bulevardul principal, jurnaliștii noștri vor fi evacuați de acolo. Câțiva dintre jurnaliștii noștri au fost duși la spital” , a anunțat conducerea media Palitra.

Potrivit jurnaliștilor de la Jam News, astăzi, 5 iulie, numeroase organizații au răspuns la violența îndreptată asupra reprezentanților mass-mediei.

Conform Transparency International Georgia, inacțiunea statului la violența asupra reprezentanților mass-mediei încurajează și mai mult grupurile agresive.

Înainte de începerea persecuției presei, prim-ministrul Irakli Garibashvili a spus că a considerat că marșul din 5 iulie este inadecvat și că opoziția radicală revanchistă se află în spatele organizatorilor săi. Prin această declarație, prim-ministrul Georgiei a încurajat practic violența. Este, de asemenea, un semnal către oficialii de aplicare a legii că ar putea avea consecințe neintenționate ”, a anunțat Transparency International Georgia într-un comunicat.

Astăzi, 5 iulie, jurnaliștii au dat dovadă de eroism civic, a declarat apărătorul public al Georgiei Nino Lomjaria într-un briefing de presă:

„Aș dori să-mi exprim respectul, solidaritatea și sprijinul jurnaliștilor care au dat dovadă de eroism civic astăzi. Au acoperit evenimentele curente cu prețul sănătății. Jurnaliștii de astăzi sunt apărători ai drepturilor omului a căror muncă eroică a împiedicat să se întâmple cel mai rău. Au documentat și violența „.

Ministerul Georgian de Interne a lansat o investigație asupra incidentului pe două aspecte: „obstrucționarea activității jurnaliștilor” și „violență”. Nimeni nu a fost încă reținut.