Vasile Botnaru: Știri voodoo la televiziunea nănașulu’

Am avut imprudența să mă uit la buletinul de știri la un post de televiziune cu stea în frunte. Nu mă așteptam să văd o mostră de bun-simț. Dar ce am apucat să urmăresc, m-a convins că astăzi știrile se fac așa cum scrie în manualul de magie neagră despre confecționarea păpușilor voodoo. Dacă ai de ademenit alegătorii, se potrivește păpușa de ceară pentru farmece de momit bărbații cu avere. În figurina ținută oleacă la soare ascunzi numaidecât o bucată de unghie sau trei fire de păr de la cel mai carismatic candidat de la partidul care te plătește. Dacă e chel, tai un colț dintr-un „kuliok” negru, pe care să fie numaidecât imaginea lui Ștefan cel Mare ori a lui Suvorov călare. În pantaloni dosești, în pantalonii păpușii, zic, dosești în pantaloni o bancnotă împăturită mărunțel, legată cu fir roșu. Și când prezinți știrea, faci o față de câine bătut, ținut în hlanțug flămând și însetat.

Pentru ură, daune și pierzania adversarilor electorali folosești păpușa din argilă de pe Muntele Athos. O îmbraci în stofă galbenă, iar la piept îi coși cu ață de zece o inimă purpurie. Când bagi discret acul în ea, citești lista candidaților, pe care o arzi apoi la răsăritul soarelui, iar scrumul îl pui în cafea. După care aștepți ziua salariului. Asta dacă ai norocul să învingă plătitorul.

Vasile Botnaru, jurnalist, conduce biroul din Chișinău al Radio Europa Liberă din 2004, autorul emisiunii duminicale „Punct și de la capăt”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.