Experții din Ucraina și Moldova caută soluții pentru construirea podului transfrontalier peste râul Nistru

a512ccdf8712cdfe0a9fb48787cd6c21

Experți din Moldova și Ucraina au efectuat o vizită de lucru în localitatea Cosăuți, raionul Soroca, unde au desfășurat consultări tehnice referitor la implementarea proiectului de construcție a podului transfrontalier peste râul Nistru situat între localitatea Cosăuți din raionul Soroca și orașul Yampil (Ucraina).

La consultații au participat reprezentanții Administrației Regionale de Stat Vinița, a Agenției de Stat a Drumurilor (Ucraina), Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Administrației de Stat a Drumurilor, Serviciului Vamal și reprezentanți ai companiilor de proiectare, informează Jurnal.md.

În cadrul întrevederii, companiile de proiectare din Ucraina și Moldova au prezentat mai multe variante de stabilire a poziției amplasării podului rutier transfrontalier peste râul Nistru, inclusiv a drumurilor de acces către acesta.

Părțile au vizitat trei locații potențiale de amplasare a podului peste râul Nistru din localitatea Cosăuți și au identificat o variantă preliminară de amplasare a acestuia.

Podul peste râul Nistru, situat între localitatea Cosăuți din raionul Soroca și orașul Yampil (Ucraina) va avea o lungime de circa 641 de metri, două benzi de circulație, două benzi de siguranță, două piste pentru cicliști, două trotuare pietonale și o estacadă cu o lungime de circa 667 de metri pe partea ucraineană.

Drumul de acces cu o lungime de circa șapte kilometri este preconizat în preajma localităților Cosăuți și Iorjnița, ajungând spre drumul de ocolire al municipiului Soroca.

Acest drum va asigura conexiunea dintre podul peste Nistru cu drumul național R14.1 R14 – Cosăuți – frontiera cu Ucraina și va fi construit din mijloacele financiare ale Republicii Moldova.

s

Podul peste râul Nistru este de o importanță strategică pentru Republica Moldova. Acesta va asigura un coridor de tranzitare a teritoriului Republicii Moldova către Uniunea Europeană, inclusiv va reduce considerabil timpul de deplasare din Chișinău spre Kiev.

Lucrările de construcție a podului peste râul Nistru se vor desfășura din mijloacele financiare ale Ucrainei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente