Când vor veni în Republica Moldova banii confiscați de britanici de la Luca Filat, aproape jumătate de milion de lire sterline

Anticoruptie.md
05/07/2021
stiri.md

Ambasadorul Marii Britanii În Republica Moldova, Steven Fisher, a declarat că aproape jumătate de milion de lire sterline va fi restuit Republicii Moldova, bani confiscați de la Luca Filat, fiul fostului premier moldovean, Vlad Filat, închis pentru patru ani și jumătate pentru fapte de corupție, scrie G4Media.ro.

„Banii iliciți au fost depistați de către autoritățile britanice, pentru că dl Luca Filat a avut cheltuieli care nu au putut fi explicate, având în vedere statutul lui de student acolo. Deci, a folosit banii într-un mod nejustificat și a atras atenția autorităților. După aceasta, oamenii legii au făcut ceea ce trebuia de făcut, tribunalul britanic a examinat cazul și au calificat banii drept avere ilicită. Și în acest caz, banii pot fi recuperați, conform legii britanice”, a spus Steven Fisher, într-un interviu publicat, luni, de Europa Liberă.

Diplomatul britanic a precizat că recuperarea banilor s-a făcut conform legislației britanice, fără o cooperare prealabilă cu Chișinăul, dar că Londra este dispusă să conlucreze cu autoritățile moldoveni pe orice fel de solicitări de colaborare pentru a recuperare bani negri.

„Dacă autoritățile respective ale R.Moldova ne informează despre suspiciunile lor rezonabile în mod formal, vom acționa cât de repede posibil”, asigurat Steven Fisher. Diplomatul a mai precizat că banii vor fi înapoiați la Chișinău după consumarea alegerilor din 11 iulie.

În urmă cu câteva luni, președintele Maia Sandu afirma că banii din Marea Britanie vor fi folosiți pentru a sprijini Agenția Națională pentru Asistență Socială și că aceștia vor ajunge la persoanele cu dizabilități.

 Viață de lux

În 2019, autoritățile britanice au confiscat suma de 458.000 de lire sterline din trei conturi bancare ale HSBC deschise pe numele lui Luca Filat. În mai 2021, autoritățile britanice au dezvăluit că Luca Filat a primit multiple plăți în numerar pe cele trei conturi prin intermediul Hawala, un sistem informal de transfer bancar folosit în special în Orientul Mijlociu, dar care funcționează în toată lumea, relata Anticoruptie.md

Luca Filat a încercat să justifice aceste sume cum că aceste plăți din Irak, Turcia și Insulele Cayman, inclusiv împrumuturi în numerar de 5,5 milioane de dolari de la o companie irakiană, ar fi fost cadouri de la prieteni.

Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a constat că aceste sume sunt conectate cumva la companii conectate la tatăl său, fostul premier Vlad Filat.

Vlad Filat a spus într-un interviu pentru Pro TV Chișinău că acești bani nu au legătură cu el și cu Republica Moldova. „Nu pot să vă răspund de unde și cum provin. Eu nu știu care sunt activitățile lui, pentru că nu comunicăm”, a spus el.

Luca Filat s-a stabilit la Londra în 2016, la 21 de ani, pentru a studia. În schimb, Filat jr. s-a făcut remarcat prin petreceri extravagante și bunuri de lux, precum un autoturism Bentley de circa 200.000 de lire sterline.

Fiul lui Vlad Filat trăia la Londra o viață de lux, plătind 400.000 de lire sterline pentru chiria unui apartament situat pe una dintre cele mai scumpe străzi din Londra și a cheltuit 50.000 de lire sterline pentru un colier.

 

 

 

Anticoruptie.md
05/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii