Sondaj UNICEF // Jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova sunt deciși să se vaccineze împotriva COVID-19

Anticoruptie.md
05/07/2021
msmps.gov.md

Fiecare al doilea cetățean din R. Moldova intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19. Procentul este mai mare decât media din alte țări, care constituie 43 la sută. Acestea sunt concluziile unui sondaj realizat de UNICEF, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Moldova împreună cu Viber.

„Aproape jumătate din numărul total de respondenți (48%) consideră că, datorită vaccinurilor COVID-19 și respectării măsurilor preventive, virusul va fi învins și vom putea reveni la viața normală. În Moldova, această cifră este chiar mai mare, constituind 60%. De asemenea, o parte semnificativă a participanților la sondaj (45%) citează dorința de a se proteja de formele severe de boală sau deces ca principalul motiv al vaccinării, iar aproape o treime (32%) se vor vaccina pentru a-i proteja pe cei dragi. Trei sferturi dintre respondenții din Moldova au ales aceste două răspunsuri”, scrie în comunciatul emis de UNICEF. 

La sondaj au participat 22.000 de utilizatori ai comunității Echipa Viber din Moldova, Rusia, Armenia și Belarus, inclusiv 568 de respondenți din Moldova. Încrederea moldovenilor în vaccinuri în general (27,8%) nu diferă de media încrederii din alte țări, dar încrederea lor în vaccinurile anumitor producători (30,5%) o depășește semnificativ pe cea din alte țări (21,7%).

„Atunci când nu au cunoștințe, oamenii amplifică influența dezinformării. Pușculița de zvonuri despre vaccinuri și coronavirus continuă să fie completată cu noi zvonuri. Iar după ce au citit pe internet despre pericolele vaccinurilor COVID-19, părinții pot avea îndoieli atunci când decid dacă își vor vaccina copiii împotriva altor boli infecțioase. Toți părinții ar trebui să aibă dreptul să ia decizii în cunoștință de cauză, dar zvonurile nu sunt acele dovezi de care au ei nevoie”, a declarat Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF în Moldova.

Sondajul efectuat de Viber și UNICEF în Moldova a demonstrat încă o dată că mesageria instant a încetat de mult să fie doar un mod de a schimba mesaje și impresii: fiecare al treilea respondent din Moldova primește informații despre vaccinuri din rețelele de socializare (36%) și doar fiecare al cincilea de la TV (22%).

„Aproape concomitent cu pandemia COVID-19, a apărut conceptul de infodemie, reflectând răspândirea necontrolată a zvonurilor și poveștilor de groază despre virus și vaccinuri pe rețelele de socializare. Astfel de mesaje pot fi adesea găsite în grupuri de chat inofensive. În acest sens, este deosebit de important să ne unim, așa cum fac Viber, UNICEF și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Moldova ”, a declarat Anna Migal, director senior de dezvoltare a afacerilor la Rakuten Viber din Rusia și CSI.

„Odată cu asigurarea țării cu vaccinul împotriva COVID-19, desfășurăm o amplă campanie de informare a populației despre beneficiile acestuia. Este important ca populația să se informeze din surse oficiale despre vaccinuri și importanța vaccinării. Imunizarea este unica soluție de a ne proteja de virus și de a opri pandemia”, spune Denis Cernelea, secretar de Stat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Un asemenea canal care oferă informații veridice este comunitatea Ministerului Sănătății din Moldova pe Viber, vb.me/sanatate, cu peste 30.000 de abonați.

În contextul unei cooperări deja existente, în mai 2021, UNICEF și Viber au lansat un pachet de stickere „Împreună împotriva pandemiei”, la descărcarea cărora utilizatorii se pot abona la comunitatea oficială a ministerului.

Anticoruptie.md
05/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii