/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/DOC/ Hotărârea motivată a Judecătoriei Chișinău în baza căreia Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare

missing
05 iulie 2021, ora 20:25

A fost publicată hotărârea motivată în baza căreia controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost achitat de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare.

În hotărâre se arată că: inculpatul Platon Veaceslav, fiind audiat în ședință de judecată, vina în comiterea infracțiunilor imputate nu a recunoscut-o şi a declarat că, nu-i pot fi imputate careva acțiuni cu caracter infracțional, conform aspectelor şi circumstanțelor expuse în cadrul ședinței.

„A-l achita pe Veaceslav Platon, pe motiv că fapta nu a fost săvârșită de inculpat, ca urmare a renunțării integrale a procurorului de la învinuire. A-l considera pe Veaceslav Platon reabilitat. Se obligă organul de urmărire penală, să continue urmărirea penală pentru identificarea făptuitorului”, au hotărât magistrații.

De asemenea, judecătorii au dispus respingerea acțiunii civile înaintată în această cauză penală de către Banca de Economii, în proces de lichidare, în cuantum de 869 224 839 lei ca fiind neîntemeiată.

Potrivit sentinței motivate, peste o lună de la intrarea în vigoare a acesteia, se va ridica sechestrul aplicat prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 25 august 2016 pe:

– acțiunile nominale ale „Moldindconbank” în sumă totală de peste 353 de milioane;
– bunurile „Moldindconbank”, în valoare totală de 892 671 de lei;
– bunuri imobile ce aparțin companiei „Moldasig” în sumă de peste 3 milioane de lei;
– bunurile „BN-Proalim”- de peste 28 de milioane de lei;
– bunurile „FACTORING INTERNATIONAL”, cu valoare totală de peste 9 milioane de lei;
– bunurile „KOTVINVEST”- de peste 484 de mii de lei;
– bunurile „STOCK-TRADING”, cu valoarea totală circa 5 milioane de lei;
– bunurile „Total International” cu valoarea totală de circa 30 de milioane de lei;
– sechestrul aplicat prin încheierea instanței din 15 noiembrie 2016 pe mijloacele financiare în sumă de 170 de mii de euro, echivalentul bunurilor proprietate a companiei „Inamstro”, scrie zdg.md.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost achitat pe 14 iunie de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare.

Asta după ce, Procuratura pentru Combaterea Criminalități Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a renunțat la toate capetele de acuzare aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare. Acuzatorul a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor.

În opinia consilierului juridic a Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) Ilie Chirtoacă, acesta este un caz de rezonanță care trebuie neapărat studiat cu atenție.

„În hotărârea motivată neapărat trebuie să existe argumente de ce domnul Platon a fost achitat. Dosarul acestuia, în prima fază când a fost condamnat, a fost decis cu o viteză fulminantă. La fel e și acum, cu dosarul de achitare, când avem, să-i spunem așa, o altă putere. Sper că hotărârea motivată nu va fi depersonalizată, cum s-a întâmplat în asemenea cazuri de rezonanță”, a declarat consilierul pentru tv8.md.

Veaceslav Platon a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani de detenție în Penitenciarul numărul 13. Anterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul intentat pe numele lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate și Procuratura va iniția, astfel, procedura de reviziuire a sentinței aplicate lui Platon.

Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de detenție.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram