Principală  —  IMPORTANTE   —   Un moldovean stabilit în SUA…

Un moldovean stabilit în SUA a închiriat un avion ca să ajungă la alegeri. „Măcar nepoții mei să trăiască mai bine”

Primul moldovean care va fi instructor de zbor în Miami, Statele Unite ale Americii (SUA) a închiriat un avion ca să ajungă la alegerile parlamentare din 11 iulie. Sergiu, care este pilot din luna martie, spune că este de datoria lui să meargă la alegeri, pentru ca măcar nepoții lui, care locuiesc în R. Moldova, să trăiască mai bine. Acesta le propune și altor persoane care vor să meargă la vot să se alăture zborului.

Sergiu a plecat în SUA în anul 2009, pe când avea 19 ani. În perioada 2015-2018 a revenit în R. Moldova, însă s-a întors în SUA. A lucrat șofer pe camion, iar ulterior a devenit student a școlii de piloți SkyEagle Aviation Academy, companie fondată de un cetățean belorus.

A învățat să piloteze avioane de mici dimensiuni, din martie a devenit pilot, iar în curând va susține examenele de absolvire. După aceasta el va putea să instruiască piloții începători.

„Din câte cunosc, eu voi fi primul moldovean care termină această școală și primul moldovean instructor în Miami”, spune Sergiu.

Fiind șofer de camion, la alegerile precedente a mers la vot cu TIR-ul. Acum însă, s-a gândit să meargă la alegerile parlamentare cu avionul. A închiriat un avion, iar ca să nu meargă singur, a decis să invite alți doritori, cetățeni ai R. Moldova, în calitate de colegi de zbor și a publicat o postare într-un grup unde îndeamnă persoanele să meargă la alegeri.

Zborul cu avionul îi va lua mai puțin timp, spune Sergiu, iar cele 180 de mile nautice ( aproximativ 300 de km) din Miami în Orlando le va parcurge cu avionul în aproximativ o oră jumătate într-o singură direcție.

Din motiv că este pilot, aeroportul îi va oferi un automobil gratis pentru a se deplasa de la aeroportul din Orlando până la secția de votare și înapoi, de unde va pilota din nou avionul pentru a reveni la Miami. Din acest motiv cei care vor merge cu el vor fi scutiți de cheltuieli suplimentare.

„Trebuie să merg la vot. Măcar nepoții mei, care trăiesc în Moldova, să trăiască bine și să nu plece. Nici nu mai are cine pleca de acolo. Cred, totuși, că mai avem o șansă”, a conchis Sergiu.

Potrivit Ambasadei R. Moldova în SUA, conform unui studiu din anul 2019, peste 46 de mii de persoane născute pe teritoriul R. Moldova se află legal în SUA. Cele mai mari concentrări diasporale sunt în statele California (peste 8 mii persoane), New York (peste 5 mii persoane), Washington (peste 4 mii persoane), Florida (peste 4 mii persoane), Illinois (peste 3 mii persoane) și Carolina de Nord (peste 3 mii persoane).