fbpx

Talibanii au preluat controlul asupra unui district cheie din Kandahar

Talibanii au preluat controlul asupra districtului-cheie Panjwai, din provincia Kandahar, după lupte în timpul nopţii împotriva forţelor afgane. Situat la circa 15 kilometri de oraşul Kandahar, Panjwai a fost vreme îndelungată un bastion taliban şi teatrul unor importante lupte între rebeli şi trupele NATO.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ultimii 100 de militari români au părăsit baza NATO Kandahar la jumătatea lunii mai. Cu acest prilej, baza aeriană din Kandahar a fost predată forţelor de securitate afgane în cadrul procesului de încheiere a misiunii NATO Resolute Suport din Afganistan, transmite digi24.

După ce Washingtonul a început la 1 mai retragerea militarilor săi din Afganistan, după 20 de ani de război, talibanii şi-au intensificat ofensiva împotriva forţelor afgane pentru a prelua controlul asupra zonelor rurale din întreaga ţară. În ciuda acestei ofensive, oficialii Pentagonului au declarat că SUA nu se vor răzgândi în privinţa retragerii.

Cucerirea Panjwai de către talibani are loc la două zile după plecarea trupelor americane şi ale NATO de la baza din Bagram, cea mai importantă bază a lor din Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul şi centru nevralgic al operaţiunilor coaliţiei împotriva talibanilor.

Potrivit guvernatorului districtului Panjwai, Hasti Mohammad, talibanii şi forţele afgane s-au înfruntat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, iar în cele din urmă militarii afgani au părăsit zona. Talibanii au preluat controlul asupra sediului poliţiei din district şi asupra clădirii guvernamentale.

Afganistanul se dezintegrează cu viteza cu care se retrag trupele SUA şi ale NATO. Odată cu retragerea trupelor aliate din Afganistan, talibanii pregătesc ofensivă după ofensivă pentru cucerirea provinciilor afgane.

În prezent, în jur de 50 de districte (conform ONU) sau 90 (conform talibanilor) din totalul celor 370 ale ţării au căzut sub controlul forţelor talibane. Trimisul special al ONU pentru Afganistan a transmis Consiliului de Securitate că „se teme” că ce e mai rău abia urmează.

Articole asemănătoare

Back to top button