/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Cavcaliuc a plecat la Moscova, deși ar fi știut că are interdicție de intrare în Federația Rusă

missing
04 iulie 2021, ora 17:14

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a zburat spre Federația Rusă, deși cunoștea că dispune de o interdicție de intrare în țară. În prezent, politicianul și alți doi membri ai formațiunii se află în zona internațională a aeroportului din Moscova, urmând să revină astăzi la Chișinău. Și deși, Gheorghe Cavcaliuc spunea că pentru astăzi are planificată o întrevedere cu diaspora moldovenească la Sankt Petersburg, de fapt, tot pentru astăzi, avea deja biletul retur spre Chișinău. 

„Toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat de către reprezentanții unui partid politic, fapt despre care vor fi informate în modul stabilit de lege autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv autoritatea electorală”, spun reprezentanții serviciului diplomatic.

Ministerul de Externe (MAEIE) mai precizează că nu se confirmă faptul reținerii abuzive a persoanelor vizate. Toți trei cetățeni se află în zona internațională a aeroportului din Moscova, urmând a reveni în Republica Moldova în seara zilei de astăzi, fiind constatat faptul că până la plecarea la Moscova, grupul avea rezervate biletele pentru zborul spre Chișinău pentru aceeași zi, 4 iulie ora 22:50.

„Pretinsă întâlnire cu alegătorii a fost programată la Sankt Petersburg pentru 4 iulie curent, în aceeași zi ca și biletele de retur a grupului. Considerăm că atragerea în mod conștient a cetățenilor în provocări deliberate este inadmisibilă, fapt care va fi comunicat cu titlu separat în adresa Comisiei Electorale Centrale”, spun reprezentanții ministerului.

MAEIE condamnă protestul desfășurat la sediul ministerului, „vădit concertat cu acțiunile de la Moscova ale reprezentanților aceluiași partid și care a avut ca scop promovarea în societate a unor mesaje politice bazate pe fapte eronate și informații neverificate”.

Ministerul a mai anunțat anterior că a constatat nerespectarea premeditată a regulilor de intrare pe teritoriul Federației Ruse. Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a precizat că s-a autosesizat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

Liderul PACE a spus anterior că, fără explicații, a fost condus de oamenii legii într-o cameră separată a aeroportului. Pe lângă Gheorghe Cavcaliuc, au fost reținuți și alți doi membri ai partidului. Este vorba despre Valentina Geamănă și Alexandru Cîrpa. Pe pagina sa de Facebook, liderul PACE a scris că a înștiințat Ministerul de Externe al R. Moldova și ambasada țării noastre în Rusia despre această vizită.

„În aeroport se află Valentina Geamănă și Alexandru Cîrpa, cărora li s-a luat actele de identitate și în prezent sun amenințați că vor trimiși înapoi în R. Moldova”, a declarat o reprezentată a partidului într-o conferință de presă.

Membrii formațiunii au mai precizat că liderul PACE urma să aibă o întrevedere, la ora 18:00, în orașul Sankt Petersburg, cu președintele organizației teritoriale din regiune, Feodor Rusu, și vicepreședinta pe diasporă, Valentina Geamănă.

Gheorghe Cavcaliuc – de la șef al Direcției care intercepta convorbiri și monitoriza opoziția, până la lider de partid

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram