Japonia: Momentul în care o alunecare de teren înghite case și mașini. Cel puțin 20 de oameni sunt dispăruți

Aproximativ 20 de persoane sunt date dispărute în centrul Japoniei, sâmbătă, după ce o alunecare de teren provocată de ploile abundente a distrus mai multe case.  În imaginile difuzate de televiziunea japoneză se pot vedea torente de noroi care înghit clădiri din oraşul de coastă Atami, în timp ce locuitorii încearcă să se pună la adăpost, scrie digi24.ro

Foto: colaj

Un oficial din departamentul Shizuoka, responsabil pentru dezastrele naturale, a declarat că în jur de 20 de oameni sunt dați dispăruți, scrie CNN. Autorităţile locale au cerut ajutor armatei pentru organizarea unei misiuni de salvare, a adăugat el.

Mass-media japoneze au raportat că premierul Yoshihide Suga urmează să se întâlnească sâmbătă după-amiază cu miniştrii cabinetului său pentru a discuta situaţia.

Un responsabil din Atami a precizat că o alunecare de teren a avut loc la ora locală 10:30 (01:30 GMT), adăugând că "mai multe case au fost distruse", notează AFP, citată de Agerpres. Peste 2.800 de case din regiune au rămas fără curent electric, potrivit companiei de electricitate Tepco.

O mare parte din Japonia se află în prezent în mijlocul sezonului ploios, care provoacă adesea inundaţii şi alunecări de teren, determinând autorităţile locale să emită ordine de evacuare.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, fenomenul este exacerbat de schimbările climatice, întrucât o atmosferă mai caldă reţine mai multă apă, crescând riscul şi intensitatea precipitaţiilor extreme.

În 2018, inundaţiile din vestul Japoniei au ucis peste 200 de persoane.

Circulaţia trenului de mare viteză Shinkansen a fost suspendată temporar între Tokyo şi Osaka (vest) din cauza ploilor abundente, iar alte trenuri au fost de asemenea oprite, potrivit site-urilor companiilor feroviare.



Pub