Principală  —  IMPORTANTE   —   „Nu utilizați recipiente pentru alimente…

„Nu utilizați recipiente pentru alimente precum sticle sau borcane pentru a depozita produsele chimice” sfaturile ANSP cu privire la utilizarea produselor chimice

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează populația despre pericolul utilizării produselor chimice și o îndeamnă să fie mai prudentă la folosirea acestora, în special a produselor de uz fitosanitar, a fertilizanților și dezinfectaților. Există îngrijorări cu privire la riscurile pentru sănătate care rezultă din expunerea utilizatorilor la manipularea acestora.

O problemă actuală constituie alfabetizarea populației în domeniul utilizării inofensive a produselor chimice, determinată de varietatea și diversitatea acestora, folosirea lor zilnică și necesitatea asigurării securității personale. Gestionarea incorectă a produselor chimice poate avea consecințe grave și chiar sfârșit letal.

O problemă semnificativă în acest sens reprezintă produsele chimice contrafăcute sau ilegale, care sunt netestate și neautorizate, ambalate, reambalate și păstrate în recipiente ce pot fi ușor confundate cu produsele de larg consum, amenințând astfel sănătatea consumatorilor și a mediului înconjurător.

Produsele chimice contrafăcute sau ilegale pot conţine substanţe chimice care sunt interzise sau restricţionate din cauza riscurilor potenţiale pe care le pot prezenta pentru sănătatea umană şi/sau pentru mediu. Acestea nu sunt autorizate pentru vânzare de către autorităţile competente în domeniile respective și conţin substanţe active netestate, care pot conduce la niveluri inacceptabile de reziduuri, făcând produsele de necomercializat.

ANSP îndeamnă populația să citească cu atenție eticheta înainte de a utiliza un produs potențial toxic.

„Păstrați produsele chimice în recipiente originale. Nu utilizați recipiente pentru alimente precum sticle sau borcane pentru a depozita produsele chimice, cum ar fi soluții de curățare sau dezinfectare, pesticide sau produse de înfrumusețare. Nu utilizați produse necunoscute, fără eticheta originală pentru consum”, se arată în comunicatul emis de ANSP.

Instituția îndeamnă populația să nu amestece produsele de uz casnic. Amestecul de înălbitor și amoniac, spre exemplu, poate duce la emanarea de gaze toxice care pot fi inhalate.

Atunci când pulverizează pesticide sau utilizează alte substanțe toxice, persoanele ar trebui să poarte echipament de protecție precum: mănuși, haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi, șosete și încălțăminte specială.

La utilizarea produselor de curățat de uz casnic, a insecticidelor și fertilizanților, trebuie să fie deschise ferestrele, iar în caz de suspecție a unei intoxicații să fie chemată ambulanța și să nu fie amânată vizita la medic.