Vasile Botnaru: De la ură până la dragoste e doar un «pas de deux»*

Blocul electoral cu doi de EX în frunte vrea să-și convingă susținătorii că bine a fost când guvernaseră împreună sub bagheta comuniștilor, dar și mai binele abia urmează după 11 iulie, când speră să învingă. Împreună. Drept că în parlament steluțarii iar au de gând să se despartă, fiecare pe la bordeiașul lui cu ușa-n vale. Între timp, fac schimb de like-uri și inimioare. Socialistul-șef face plocoane și metanii de pocăință în fața părintelui său spiritual. Cealaltă parte e mai zgârcită la vorbe. Vârsta și epoleții nu-i permit generalului să bage înapoi în tub muștarul cu care l-a boit până adineaori pe trădătorul de altădată.

Dar fiindcă sau „fiindică”, cum spunea un alt comunist convertit la socialism, „Rodina e în pericol” și iaca-iaca intră pe Bâc un portavion american cu mateloți de culoare care, potrivit ex-ului, vor avea misiunea să oprească declinul demografic al Moldovei de Est, cele două iatagane s-au înghesuit într-o teacă.

Și pe flancul drept al bătăliei e dans cu săbii în stil georgian. Maria îi îndrăgostită de Ion, iar Ion a îndrăgit-o pe Ileana. Pe toți delaolaltă îi iubește însă Covidul. Deci, viitorul parlament va fi unul pandemic, adică un fel de chef pe vreme de ciumă, demn de pana lui Albert Camus. Da, cel care a descris** epidemia de holeră care a căsăpit o bună parte a locuitorilor unui oraș algerian la mijlocul secolului XIX. Deci, atenție la șobolani.

*https://en.wikipedia.org/wiki/Pas_de_deux

**https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciuma_(roman)

Vasile Botnaru, jurnalist, conduce biroul din Chișinău al Radio Europa Liberă din 2004, autorul emisiunii duminicale „Punct și de la capăt”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.