‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExportul de miere autohtonă a scăzut drastic în ultimii ani

Exportul de miere autohtonă a scăzut drastic în ultimii ani

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producerea și exportul mierii în Republica Moldova este în scădere în ultimii an.

Pe lângă pierderile produse de secetă și schimbările climaterice, suprafețele tot mai mici de specii melifere, pierderile de albine din timpul iernii influențează cantitatea de miere obținută.

În anul 2017, Republica Moldova a exportat în țările Uniunii Europene – principala țară de export a mierii moldovenești, 5100 de tone de miere, în 2018 – 4100 de tone, în 2019 – 3900 de tone, iar anul trecut în UE au fost exportate 3300 de tone de miere.

„Încă în anii 90 ai secolului trecut, salcâmul și teiul erau tăiați pentru lemne de foc. Acești factori ne afectează. Există Programul național de dezvoltare a apiculturii în care sunt abordate problemele respective și sperăm că, împreună cu Agenția „Moldsilva”, vom ajunge la plantarea a mai multor copaci care să ofere mai mult nectar pentru albine”, a menționat Vasile Dolghieru, Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova într-un interviu oferit agenției IPN.

Potrivit lui, în Republica Moldova au fost plantați mai mulți copaci meliferi, dar este necesar să treacă mai mulți ani până vor ajunge la înflorit.

„În același timp, s-a plantat salcâm japonez, evodia, specie despre care se zice că e o bună specie meliferă. Dar acești arbori se dezvoltă foarte greu în Republica Moldova și miere de la ei se poate obține doar peste câțiva ani”, a detaliat Vasile Dolghieru.

În anul curent, în Republica Moldova s-a extras mai multă miere de salcâm.

„Albinele au lucrat și pe ploaie, posibil să fie mai multă miere și de la alte plante. În anii precedenți, prețul de cumpărare a mierii de salcâm, care este produsă în Republica Moldova și exportată pe piețele UE, varia de la 3,8 la 5 euro pentru un kilogram, în timp ce pentru un kilogram de miere polifloră se propunea 1,4-2,7 euro”, a adăugat Vasile Dolghieru.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 7800 de apicultori înregistrați. În 2020 s-au produs circa 3500 de tone de miere, iar 3300 de tone au fost exportate.

‹ adv ›

Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă. Cele mai mari cantități de miere se exportă în Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia, Germania.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›