image
Sursa foto: Facebook/Gheorghe Cavcaliuc

Reacția lui Cavcaliuc după dezvăluirile de la Jurnal TV: „Baștovoi și Maiduc sunt doi infractori care vor să se răzbune”

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a venit cu un șir de acuzații la adresa lui Andrei Baștovoi, drept replică la dezvăluirile făcute aseară la Jurnal TV. „O dezbatere politică dominată de acuzațiile aduse de foști deținuți de drept comun sau persoane care au fost eliminate din instituțiile statului din motive de moralitate este nocivă pentru informarea corectă a electoratului. Faptul că presa dă credit unor personaje dubioase, cu ani grei de pușcărie în portofoliu, nu ne ajută să curățăm societatea de asemenea uscături”, a comentat Cavcaliuc.

„Baștovoi este o persoană care a furat la greu din toate întreprinderile unde a lucrat și a comis mai multe infracțiuni, iar cei 8 ani de pușcărie pe care i-a stat sunt puțini pentru tot ce a făcut. Li s-a făcut jale foștilor șefi de el și de asta a stat numai 8 ani. Maiduc este o persoană care a revenit la MAI cu mari aere ca să primească gradul de general. Această persoană a fabricat mai multe dosare penale și a încercat să acopere mai multe crime. Eu sunt conducătorul subdiviziunii care pentru prima dată în istorie a făcut percheziții în direcția securitate internă. La doar 24 de ore fostul ministru de interne i-a permis lui Maiduc să plece pentru că erau prieteni, altfel avea să stea și acum în pușcărie”, a comentat Gheorghe Cavcaliuc.

Cât despre înregistrarea pusă pe post la Jurnal TV, Cavcaliuc afirmă că este o „comandă” și un atac pus la cale de Renato Usatâi, fără să nege însă veridicitatea înregistrării.

Precizăm că aseară, la „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, fostul deputat în primul Parlament, Andrei Baștovoi, a prezentat o înregistrare audio a unei discuții dintre Gheorghe Cavcaliuc și Ghenadii Ciugureanu, despre lichidarea peste hotarele țării a lui Vladimir Mișcoi, Anatol Stati și Gabriel Stati.

Înregistrarea audio ar fi fost făcută în luna august 2011, când Andrei Baștovoi și feciorul său Valentin erau deținuți în penitenciarul nr 13. Dosarul pornit pe numele lui Baștovoi pentru așa zisa comandă de lichidare fizică a celor trei persoane a fost deschis în baza principalului martor Vladimir Mișcoi. La Jurnal TV, Baștovoi a declarat că Gheorghe Cavcaliuc și procurorul Lilian Cociu „au cusut cu ață albă acest dosar de o mie și ceva de pagini”.

În cadrul aceleiași emisiuni, Anatolie Macovei, fost angajat MAI, a declarat că Ghenadii Ciugureanu ar fi fost șantajat de Gheorghe Cavcacliuc și alte persoane.

Amintim că Andrei Baștovoi a fost condamnat în 2013 la nouă ani de închisoare, fiind învinuit de delapidări de fonduri în perioada în care era vicepreședinte al companiei petroliere „Ascom-Group”, dar și de comandarea unui dublu omor. Atunci denunțul a fost făcut de către omul de afaceri Anatol Stati, proprietarul companiei „Ascom-Grup”. Din start Baștovoi a pledat nevinovat și s-a declarat victima unor intrigi. În același dosar cu Andrei Baștovoi a fost condamnat la opt ani de închisoare și fiul său, Valentin. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie.

În 2016, CEDO i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13. Amintim că soția lui Andrei Baștovoi, Svetlana Baștovoi, a decedat în ianuarie 2016, după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: