image
Sursa foto: jurnal.md

Delegația RM în CUC cere retragerea „grănicerilor” ilegali de la Nistru; Invocă moartea tragică de la Răscăieți

Ședința Comisiei Unificate de Control a avut loc la 1 iulie, curent. Unul din subiectele centrale propuse spre discuție de către Chișinău se referă la eliminarea așa-numiților „grăniceri” din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Într-o adresare către componentele Comisiei Unificate de Control, delegația Republicii Moldova a solicitat includerea pe agenda discuțiilor a multiplelor probleme generate de prezența ilegală a formațiunilor transnistrene de așa numiți „grăniceri”. În context, Delegația RM a amintit de tragicul incident care a avut loc la 11 mai, curent, soldat cu înecul unui locuitor al satului Răscăieți, Ștefan Vodă.

Totodată Chișinăul s-a arătat nemulțumit de suplimentarea unilaterală a numărului de militari la postul Varnița-Bender în perioada 23-24 iunie 2021.

În deplică, reprezentanții Tiraspolului au respins, pentru a doua oară consecutiv, aprobarea ordinii de zi, motiv pentru care activitatea ședința ordinare a fost zădărnicită

Unica decizie luată în cadrul reuniunii Comisiei Unificate de Control de pe 1 iulie a fost înlocuirea a doi observatori militari delegați de Federația Rusă în Forțele Mixte de Menținere a Păcii.

Comisia Unificată de Control informează că va insista și la următoarea ședință ca aceste subiecte să fie abordate.

Amintuim că ședințele CUC sunt zădărnicite de Tiraspol deja mai bine de jumătate de an.

Amintim că doi bărbați originari din satul Răscăieți, pescuiau la 11 iunie în râul Nistru, când pe malul stâng și-a făcut apariția un așa numit post mobil de grăniceri subordonat Tiraspolului. Aceștia le-au solicitat în mod ultimativ pescarilor să se apropie de malul stâng. Doi dintre cei șase așa-numiți grăniceri , s-au dezbrăcat ca să sară în apă pentru a reține pescarii. Speriați bărbații au sărit din barcă, încercând să ajungă înot pe malul drept al Nistrului. Ca rezultat unul din ei s-a înecat. Al doilea pescar privind în urmă și-a văzut consăteanul scos pe celălalt mal de pretinșii grăniceri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: