image
Sursa foto: Profimedia

Industria HoReCa se schimbă; Oamenii sunt înlocuiți de roboți

Companiile trec la un alt nivel, iar resursa umană va deveni minoritară în viitor. Printre afacerile care fac acest pas au început să se numere restaurantele.

Șefii sunt sătui să le fie cerute măriri sau să caute forță de muncă, așadar vor automatiza pe cât de mult posibil toate sarcinile. Acest lucru se întâmplă în Statele Unite, acolo unde deși rata șomajului a ajuns la 5,5%, antreprenorii din domeniul menționat anterior se luptă să găsească angajați.

În același timp, doar 10% dintre cei care își caută locuri de muncă se grăbesc să își și găsească, conform unui sondaj recent. Astfel, din diferite motive, șomerii „disponibili” pentru a se angaja reprezintă doar 0,5% din populația SUA.

Mai mult de atât, tehnologia a evoluat foarte mult în ultimul timp; acum, un robot îți poate aduce meniul și te poate servi fără probleme, iar costurile sunt mult mai mici pe termen lung. Vedem aceste schimbări și pe plan local, unde apar din ce în ce mai multe instrumente electronice care au scopul de a reduce numărul necesar de angajați. Comparativ, în SUA deja se testează automatizarea serviciului de drive-thru în 10 restaurante din statul Chicago, cu același scop declarat.

Practica automatizării se bucură atât de susținere, cât și de critică. Pe de o parte se invocă productivitatea ridicată și costurile mici pe termen lung, iar de cealaltă parte se acuză concedierea personalului neesențial – crescând implicit rata de șomaj. Totuși, suntem la ani lumină distanță de utopia marxistă în care doar roboții vor trebui să muncească, iar toți oamenii vor fi egali; antreprenorii se gândesc la variantele optime de moment.

Noutăţile partenerilor

comentarii: