(update) Explozia la Rafinăria Petromidia din România. Incendiul a fost lichidat. Un bărbat a murit, mai multe persoane sunt rănite

O explozie s-a produs, astăzi, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Din primele informații, două persoane au fost rănite. Oamenii au primit mesaj RO-Alert. Ministrul Mediului a declarat că impactul asupra mediului poate fi major, scrie digi24.ro

Foto: captură de ecran

(update) Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că în jurul orei 15:00 incendiul a fost lichidat. „Această tragedie se putea transforma într-o catastrofă”, a declarat ministrul. Bilanțul exploziei, potrivit autorităților, un bărbat decedat, iar alte 4 persoane rănite. Acestea erau afară pe o platformă pe care erau diverse echipamente industriale.

Raed Arafat a precizat că primul apel a fost înregistrat la ora 12:16, iar echipajele au ajuns în 8 minute. O persoană a suferit arsuri pe 45% din corp, iar o altă victimă a suferit arsuri pe 25% din corp. Două persoane sunt uşor rănite. Până acum a fost înregistrat un deces, un bărbat în vârstă de 32 de ani.

Potrivit primelor informaţii, cauza exploziei ar fi putut fi o conductă fisurată. Instalaţiile au fost în revizii anul trecut, în perioada martie-aprilie.

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat că persoana care fusese dată dispărută a fost găsită decedată.

Este vorba despre un bărbat. El a fost găsit în incinta rafinăriei.

Până la această oră, cinci persoane sunt rănite. Două dintre ele, care au arsuri, vor fi aduse la Spitalul Floreasca din București.

Emanațiile de fum sunt infinit mai mic acum, flacăra nu se mai vede. Incendiul este pe cale să fie stins.

"A fost un vârf al noxelor între 12.00 - 12.30. Laboratorul mobil de mediu a prelevat probe care vor fi analizate, dar nu e niciun motiv de alarmare. Ne-a ajutat vîntul care a bătut spre o direcție spre câmp", a declarat prefectul la Digi24.

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o informare despre evoluţia norului de fum din zona Rafinăriei Midia, în intervalul orar 13.00 – 23.00. Norul de fum se va deplasa spre mare, potrivit meteorologilor.

La ora 13.00 circulația aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului, se arată în informarea ANM.

Premierul Florin Cîțu spune, într-un mesaj pe Facebook, că le-a cerut secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie.

"În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime.

De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă", a transmis Florin Cîțu.

La fața locului au fost trimise suplimentar echipaje de intervenție. Astfel, de la ISU Călărași - 2 autospeciale de stingere de la ISU Ialomița - 2 autospeciale de stingere, de la ISU Tulcea - 2 autospeciale de stingere, iar de la ISU Brăila - 2 autospeciale de stingere și autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.

Impactul asupra mediului poate fi major, a declarat ministrul mediului Tanczos Barna.

Din primele evaluări ale ANM norul de fum se deplasează spre mare, nu spre țărm, a adăugat minstrul.

El a precizat că la fața locului se află un laborator mobil pentru a se monitoriza calitatea aerului.

Fumul este observat de la o distanță de 10 kilometri și a fost văzut și de turiștii aflați în Mamaia și de locuitorii din Corbu și Vadu.

Petromidia este în prezent cea mai mare rafinărie din România. Rafinăria este operată de Rompetrol Rafinare. Compania este deţinută de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi de statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. La Petromidia s-au procesat anul trecut procesat 4,8 milioane de tone de materii prime (1,16 mil. tone de benzină şi peste 2,6 mil. tone de motorină şi combustibil de aviaţie)



Pub