(video/doc) 24 mil. de ruble rusești în buzunarul lui Usatîi, dintr-o tranzacție dubioasă. Dinu Plîngău cere o anchetă: Să spună și dacă nu cumva în Dubai s-a văzut cu Plahotniuc, de fapt

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău a depus mai multe sesizări la organele de drept din Republica Moldova prin care le cere să investigheze proveniența a 24 de milioane de ruble rusești, indicate în declarație de avere a primarului de Bălți, Renato Usatîi. „Se indică faptul că banii sunt un avans din vânzarea unui lot de teren din Rusia, acesta însă se află sub sechestru, ceea ce face imposibilă tranzacția indicată de Usatîi. Am pregătit mai multe sesizări la organele de drept din Republica Moldova, întrucât este vizat un primar, un candidat la funcția de deputat, iar aceste 24 milioane de ruble ar putea fi folosite în actuala campanie, care, după cum s-a văzut, este cea mai bogată”, a declarat Dinu Plîngău.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Am aici decizia instanței de judecată din Federația Rusă, prin care Renato Usatîi, candidat la funcția de deputat, a fost condamnat în Federația Rusă. Ceea ce nu cunoaște publicul este că prin această decizie a instanței de judecată au fost aplicate sechestre pe toate bunurile deținute de Renato Usatîi.

Prin această decizie, instanța de judecată din Federația Rusă spune că bunurile menționate - și se indică toate numerele cadastrale ale bunurilor care se află în proprietatea lui Renato Usatîi - „запретив собственнику указанного иммущество распорежатса им путем в заключение договора, купли, продаже, дарение, аренды, залога, иных зделок” (traducere: „îi sunt interzise proprietarului să se folosească de bunurile specificate prin încheieri de acorduri, cumpărare, vânzare, donare, închiriere, gajare și alte tranzacții).


În declarația de avere și integritate a lui Renato Usatîi, care deține funcția de primar în cadrul primăriei mun. Bălți și este candidat la funcția de deputat, pe pagina nr 2 se indică un avans din vânzarea bunurilor imobile din Federația Rusă, Tverskaia oblasti, Timskii Raion, satul Vaulenco, în sumă de 24 milioane de ruble.

Această proprietate este pusă sub sechestru și nu putea fi vândută sau, în legătură cu această proprietate, nu puteau să fie încheiate oricare acte în Federația Rusă. Întrebarea evidentă este de unde sunt acete 24 milioane de ruble rusești? Pentru că dacă ne uităm în campania aceasta electorală, cea mai bogată campanie este a lui Renato Usatîi. 

Curtea de Apel din Moscova a respins apelul depus de avocații lui Renato Usatîi și decizia primei instanțe rămâne în vigoare. Deci el nu putea să obțină acești 24 de milioane de ruble din vânzarea terenului respectiv pe care s-a pus sechestru.




În rezultatul acestor informații, apar o sumedenie de întrebări. De unde sunt aceste 24 de milioane de ruble rusești, care este proveniența acestor ruble, dacă nu cumva s-a comis fals în declarații - componență de infracțiune pedepsită de Codul penal al Republicii Moldova. În legătură cu aceasta, voi depune câteva sesizări, în primul rând în atenția SIS, PG, CEC și ANI, întrucât domnul respectiv est enu doar candidat la funcția de deputat, dar și primar. Organelor sus menționate solicit verificarea provenienței acestor 24 milioane de ruble rusești, și verificarea informației prin prisma falsului în declarații.


Sunt multe lucruri încă de spus. Sunt încă multe informații care nu corespund tocmai cadrului normativ al Republicii Moldova, dar întrebarea esențială este către alegător, către cei care urmau să fie finanțați, pentru că din unele surse, în aprilie, 2021, apar niște informații interesante în care Renato Usatîi este într-o deplasare în Dubai, cu scopul de a se vaccina. Vă dați seama foarte bine că scopul nu a fost vaccinarea. La acest subiect vom mai reveni. În aceeași perioadă, Procuratura noastră Generală din Republica Moldova a făcut o interpelare către autoritățile din Arabia Saudită, în intenția de a-l căuta pe Vladimir Plahotniuc. La acest subiect vom mai reveni când vom avea informație mai completă, însă întrebarea esențială este: de unde sunt aceste 24 milioane de ruble și dacă nu cumva acești bani sunt cheltuiți în această campanie electorală. 

Oamenii corupți nu au ce căuta în politică. Oamenii care folosesc bani murdari nu au ce căuta în politică”, a declarat Dinu Plîngău.

Renato Usatîi nu a comentat deocamdată aceste acuzații.



Pub