Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ministerul de Externe a…

DOC Ministerul de Externe a actualizat informațiile privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a actualizat vineri, 2 iulie, condițiile de călătorie a cetățenilor R. Moldova în alte state în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit informațiilor prezentate de către MAEIE, la plecarea în mai multe țări, cetățenii R. Moldova trebuie să prezinte un document care atestă vaccinarea împotriva noului coronavirus sau rezultatul negativ al testării COVID-19.

Cetățenii R. Moldova pot călători în țări precum România, Bulgaria, Grecia, Austria și Ucraina, în continuare, în baza unui un act confirmativ de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 sau rezultatul negativ al testării noului coronavirus.

România:

Începând cu 1 iunie 2021, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei. Măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din Republica Moldova, pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor care vin din UE/ SEE/ Confederația Elvețiană). Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.

Ucraina:

În conformitate cu prevederile Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.1236 din 9 decembrie 2020 (cu modificările Hotărârii nr.583 din 02.06.2021) cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare
medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

  • rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau
  • rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau
  • certificat medical emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS. Documentele menționate urmează a fi emise în limba engleză sau traduse în limba engleză.

Bulgaria:

Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a intra pe teritoriul Bulgariei la prezentarea unuia din următoarele documente:
a) Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19. Prin schema de vaccinare se are în vedere numărul de doze solicitate pentru vaccinurile Comirnaty/ BNT162b2, Vaxzevria/ AZD1222, AZD1222, COVID-19 VACCINE Moderna / mRNA-1273, Janssen / Ad26.COV2.S, Covishield (ChAdOx1_nCoV-19), SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated (lnCoV), SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated (lnCoV), Sputnik V și o perioadă de cel puțin 14 zile de la ultima doză. Documentul trebuie să conțină numele persoanei, scris cu grafie latină identic cu numele
din actul de călătorie, data nașterii, datele când au fost aplicate ambele doze de vaccin, denumirea comercială și numărul partidei vaccinului aplicat, numele producătorului/deținătorului permisului de utilizare, statul care a emis permisul și numele organului emitent.
b) Un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar – un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 11 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

Grecia:

Cetățenii Republicii Moldova, posesori ai pașaportului biometric, sunt exceptați de la restricțiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene. Cetățenii moldoveni pot călători, inclusiv în scop turistic, pe teritoriul Greciei. Condițiile de intrare:
• PCR negativ Covid-19 – în ultimele 72 ore (rezultatul fiind emis de un laborator acreditat, în una din limbi: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă,) sau
• Rapid test – în ultimele 48 ore, sau
• confirmarea însănătoșirii (test serologic – de la 2 la 9 luni), sau
• confirmarea vaccinării (după 14 zile de la aplicarea ultimei doze (rapel))
✓ Copii cu vârsta de până la 12 ani, nu vor prezenta testul PCR
✓ Completarea formular de localizare a pasagerilor (PLF) nu mai târziu de
ziua precedentă înainte de intrarea în țară. Familiile pot trimite un formular
comun e-PLF.
Suplimentar, la punctele de trecere a frontierei pot avea loc testări aleatorii. Dacă
rezultatul testului este pozitiv, persoana va fi plasată în carantină pentru 14 zile (în cazul celor vaccinați – 7 zile).