Ungaria și drepturile minorităților sexuale. Nașterea unui nou țap ispășitor

Alegeți un inamic, de preferință o minoritate care nu poate să se apere – aceasta este metoda populară folosită de partidul maghiar de dreapta Fidesz, în special acum, înainte de alegerile parlamentare. Însă, din moment ce romii nu mai sunt atât de unici (problemele lor, precum sărăcia și șomajul, îi afectează pe prea mulți oameni) și chiar și cea mai vulgară propagandă anti-refugiați devine plictisitoare la un moment dat, autoproclamatul „salvator al valorilor familiilor tradiționale” s-a gândit: de ce, de această dată, să nu mă leg de persoanele LGBTQ?

„Nu avem astfel de lege (privind homosexualitatea). Avem însă o lege care apără copiii și părinții”, s-a apărat Viktor Orban la Summitul UE din săptămâna trecută, când a fost criticat dur. Dar ce a început ca o lege împotriva pedofiliei s-a transformat într-o lege anti-LGBTQ – similară cu cea a „propagandei anti-gay” din Rusia.

De fapt, guvernul a creat, pas cu pas, noul său țap ispășitor:

Și noul țap ispășitor pare să funcționeze deja: opoziția care a acceptat în cele din urmă să candideze ca un bloc la următoarele alegeri este deja divizată pe această temă. În timp ce 46% dintre maghiari consideră că persoanele LGBTQ nu ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și heterosexualii, cealaltă jumătate protestează pe străzi și inundă rețelele sociale cu imagini curcubeu pentru a-și arăta sprijinul.

Înaintea alegerilor parlamentare din 2022, partidul de conducere va continua să divizeze societatea în mai multe tabere. Asta pentru că, în caz contrar, dacă oamenii ar fi uniți, Fidesz poate avea probleme.

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Zsófia Fülöp (@zsofia_fulop) este jurnalistă maghiară care scrie despre sănătate, problemele sociale și politice în săptămânalul independent magyarnarancs.hu. Ea face parte din cei 48% dintre maghiari care consideră că persoanele LGBTQ au aceleași drepturi ca și heterosexualii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.