(foto) „Nu mi-am propus neapărat să lovesc «jackpotul».” Cristina Dumitraș, tânăra cu patru de 10 la BAC

My Post (1)
Foto: Cristina Dumitraș, tânăra cu patru de 10 la BAC

Așteptarea mereu e infernală, în special când e vorba despre așteptarea unor rezultate care ulterior ar putea să-ți schimbe cursul vieții. Din aceste motive, tinerii sunt foarte emoționați atunci când așteaptă rezultatele la bacalaureat. Cristina Dumitraș este una dintre tinerii care au luat 10 pe linie la examenul de bacalaureat din acest an.

Cristina Dumitraș și-a făcut studiile la Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Chișinău, profilul real.

„Adevărata pregătire începe din clasa a 10-a”

„Fiind o elevă conștientă, am început să mă pregătesc mai intensiv de examenul de bacalaureat cu câteva luni înainte. Însă, aș putea spune că adevărata pregătire începe din clasa a 10-a. Astfel, dacă elevul depune efort constant, își face temele, pătrunde în esența materialului predat, atunci pregătirea de BAC e doar o trecere în revistă a temelor cheie și atâta tot. Am luat și ore suplimentare de pregătire pentru examen, așa cum am vrut să am încredere sută la sută că îndeplinesc sarcinile cu maximă corectitudine”, susține tânăra.

Cristina Dumitraș

Despre secretele din spatele rezultatelor obținute, Cristina menționează că acestea se datorează pregătirii sistematice pe parcursul anilor de liceu, care, într-un final, neapărat aduc roade: „Acesta este adevărul pe care mulți îl cunosc, dar foarte puțini îl acceptă și implementează. Examenul nu înseamnă automat nopți nedormite, suprasolicitare, stres și alte delicii de acest gen. Este important să existe un echilibru între util și plăcut”.

„Nu mi-am propus neapărat să lovesc «jackpotul»”

Proaspăta absolventă relatează că știa de la bun început că va avea rezultate frumoase: „Nu mi-am propus neapărat să lovesc «jackpotul», însă gândul la patru de 10 era undeva în mintea mea. Rezultatele au fost pe măsura așteptărilor. Personal, 10 pe linie la BAC îmi confirmă capacitățile, îmi pune în valoare munca și îmi demonstrează că perseverența și efortul mereu aduc roade”.

Eleva spune că prima persoană care a felicitat-o a fost mama dânsei: „Ambele eram foarte emoționate de vestea cea mare. Nu mint, au mai fost scăpate și câteva lacrimi, de fericire, evident”.

Cristina Dumitraș a susținut examenul de bacalaureat la matematică, limba și literatura română și chimie: „Am fost scutită de examenul la engleză, deoarece am susținut examenul internațional Cambridge. La chimie nu au fost mari probleme, pentru că, pe parcursul liceului, am participat la olimpiadă la această disciplină, deci cunoșteam materia foarte bine. Consider că limba și literatura română i-a pus în dificultate pe mulți, la subiectul I în particular. Mărturisesc că m-a luat pe neașteptate și pe mine, însă gândirea critică și analiza mai profundă au anulat toate neclaritățile”.

Cristina Dumitraș

Absolventa mărturisește că cea mai mare provocare din această sesiune de bacalaureat a fost să-și înfrunte emoțiile și grijile, atât în timpul examenului, cât și în perioada așteptării rezultatelor: „Nu pot exprima în cuvinte de câte ori am reanalizat în gând răspunsurile date, pentru a mă convinge a mia oară că totul e corect. Ultimul lucru la care mă gândeam în timpul examenelor au fost camerele de luat vederi. Nu au fost un factor de stres, în niciun caz. Toată atenția elevului trebuie să fie concentrată pe lucrare, nu pe camere”.

Cristina confesează că, în această perioadă dificilă, a fost susținut de familie, de profesori și de prieteni: „Sursa principală de susținere din această perioadă a fost familia mea, fapt pentru care le sunt etern recunoscătoare. De asemenea, prietenii și profesorii mei au contribuit și ei cu un cuvânt de încurajare spus la momentul potrivit”.

Cristina Dumitraș, alături de familie

„Aș vrea să urmez facultatea în România”

„Mă regăsesc în domeniul medicinei. Părinții mei sunt profesori la universitatea de medicină de la noi, astfel, cunosc foarte bine ce înseamnă viața de medicinist. Nu mă sperie nivelul de dificultate, așa cum o meserie atât de nobilă precum medicina merită tot sacrificiul și efortul. Aș vrea să urmez facultatea în România, deoarece cred că diploma obținută acolo îmi poate deschide mai multe uși decât cea obținută în Republica Moldova. Ca alternativă, am depus actele și la Karolinska Institutet, o universitate de medicină din Suedia, la facultatea Biomedicine. Am mai fost acceptată în Țările de Jos, la Groningen University, la facultatea Pharmacy”, relatează Cristina Dumitraș.

Aceste două luni de vară care i-au mai rămas le va petrece alături de familie și de prieteni: „Urmează o etapă complet nouă în viața mea, de aceea vreau să profit la maximum de timpul petrecut alături de oamenii dragi”.

Cristina Dumitraș

„Focusați-vă pe procesul de pregătire, nu neapărat pe rezultat”

Elevilor care urmează să susțină bacalaureatul anul viitor, Cristina le sugerează să învețe din greșelile lor și ale altora. Totodată, să nu fugă de subiectele la care mai întâmpină dificultăți, ci să se focuseze pe procesul de pregătire, nu neapărat pe rezultat: „Cum spune fraza în engleză: Trust the process.”


Vezi mai jos interviurile cu elevii și elevele care au luat în acest an 10 pe linie la BAC.

Andreea Stici, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Laura Gherman, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Dana Țopa, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Dan Negru, elevul cu 10 pe linie la BAC.

Evelina Nuca, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Vlada Caraman, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Absolventa Cristina Tîmbur, care a obținut 10 pe linie la BAC.

Cunoaște-o pe Mădălina Costețchi, tânăra cu 10 pe linie la BAC.

Cojocaru Irina este una dintre absolventele care a reușit să obțină 10 pe linie la examenele de BAC.

Eduard Mititiuc, elevul cu patru de 10 la BAC.

Cătălina Baidauz, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente