Dodon vrea să suprime ONG-urile pe modelul lui Putin și Orban și să le numescă „agenți străini”

Mădălin Necșuțu
02/07/2021

Liderul socialiștilor de la Chișinău, Igor Dodon, a declarat vineri în cadrul unui interviu pentru agenția rusă de presă RIA Novosti că, dacă va ajunge din nou la putere, unele dintre primele legi pe care partidul său le adopta va fi una legată de activitatea și funcționarea ONG-urilor finanțate din exterior, scrie publicația G4Media.ro

„Trebuie să ne ocupăm serios de securitatea țării separat, structurile abundă în agenți străini, avem nevoie de o lege separată pentru a ne ocupa de ONG-uri, de activitățile consilierilor, de finanțarea administrației prezidențiale din fonduri externe. Este necesar să luăm experiența Rusiei și a țărilor occidentale, care limitează foarte clar capacitatea de a influența politica internă din exterior, un exemplu în această direcție fiind și Ungaria”, a declarat Dodon.

El a mai spus că toate aceste legi trebuie adoptate de urgență, iar acest lucru trebuie făcut în primele două luni ale activității noului Parlament.

De altfel, ONG-urile și mass media independente sprijine cu fonduri din Occident au fost unele dintre principalele ținte în campania pentru prezidențialele din 2020, atunci când Dodon și echipa sa le-a atacat din plin.

Anul trecut, deputatul socialist Bogdan Țârdea a publicat o carte cu rapoartele financiare ale ONG-urilor. Atunci, multe ONG-uri au semnalat că cifrele prezentate de Țârdea în cartea sa sunt eronate și au amintit că rapoarte lor financiare se regăsesc pe site-urile lor și sunt transparente pentru oricine dorește să le consulte.

Acest model de cenzură este inspirat din Rusia. În iulie 2012, Parlamentul Rusiei a adoptat legea privind „agenții străini”, solicitând ONG-urilor ruse să se înregistreze la Ministerul Justiției din Federația Rusă drept „organizații care îndeplinesc funcții de agenți străini” dacă primesc finanțare din străinătate și se implică în activități descrise în mod vag ca „activități politice”;

În iunie 2014, legea a fost modificată pentru a permite Ministerului rus al Justiției să înregistreze, din proprie inițiativă, ONG-urile drept „agenți străini”.

Lucrurile au degenerat și mai mult și în noiembrie 2017, domeniul de aplicare al legii a fost extins pentru a impune utilizarea etichetei de „agenți străini” împotriva oricărui organ mass-media străin care primește, direct sau indirect, finanțare din străinătate.

Ultimele modificări aduse legii privind „agenții străini”, care extind statutul de „agenți străini” pentru a include persoane private, inclusiv bloggeri și jurnaliști independenți, au fost adoptate de Duma de Stat de la Moscova pe 21 noiembrie 2019 și au fost ratificate la 2 decembrie 2019 de către președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Parlamentul European și mai multe ONG-uri importante pentru drepturile omului și cele ale jurnaliștilor a dezaprobat acest demers menit să intimideze și să cenzureze media în Rusia.

 

Mădălin Necșuțu
02/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii