‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPierderi-record pentru cel mai mare producător de ulei din Moldova

Pierderi-record pentru cel mai mare producător de ulei din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, Floarea Soarelui SA din Bălți, a înregistrat în anul 2020 pierderi-record, ca urmare a secetei ce a provocat o reducere a recoltei și scumpirea materiei prime.

Potrivit raportului anual, în 2020 SA Floarea Soarelui din Bălți, parte a grupului Trans-Oil controlat de Vaja Jhashi, a înregistrat o creștere cu circa 18% a veniturilor, până la 2,01 miliarde lei, transmite Mold-street.

În pofida creșterii semnificative a veniturilor din vânzări, compania a înregistrat pierderi de circa 129 de milioane de lei, ceea ce reprezintă un record negativ pentru producătorul de ulei. În 2019, de exemplu acesta raporta un profit net de 4,65 milioane de lei, iar în 2017 – de circa 36 milioane de lei.

Cauza principală a acestui rezultat este seceta din anul trecut, care a generat o creştere semnificativă a preţurilor la materia primă – seminţele de floarea-soarelui. În consecinţă costul vânzărilor a fost mai mare cu peste 16 milioane lei decât venitul realizat.

Întreprinderea, care este una dintre cele mai mari din sectorul agroalimentar, a reușit în 2020 să majoreze capacitatea de procesare la 1.200 de tone de seminţe. Totodată, compania a iniţiat un proiect de extindere a capacităţii de îmbuteliere a uleiului, fiind instalate două noi linii cu capacitatea de 15.600 de butelii de ulei pe oră (12.000 de un litru, iar 3.600 de trei şi cinci litri).

Pentru 2021, administrația SA Floarea Soarelui susține că are în plan continuarea programului investițional de modernizare pentru a face faţă concurenţei tot mai dure pe piaţa internaţională.

‹ adv ›

Astfel, va continua proiectul de construire a noului elevator cu capacitatea de 60.000 de tone pentru păstrarea materiei prime.

Totodată, compania planifică și colectarea, în 2021, a 324.000 de tone de semințe de floarea soarelui, în condiţiile în care capacitatea de procesare este de 290.000-300.000 de tone pe an.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›