image
Sursa foto: AFP

Raport! Zeci de moldoveni și-au pierdut viața anul trecut în accidente de muncă

451 de persoane au avut de suferit în urma accidentelor de muncă produse pe parcursul anului 2020. Din totalul de 438 de evenimente de accidentare comunicate, inspectorii de muncă din autoritățile competente în domeniul siguranței ocupaționale au cercetat 132 de cazuri de accidentare, soldate cu 63 de accidente mortale. Dintre acestea, 26 sunt calificate drept accidente de muncă, 30 în afara muncii, iar 7 accidente nu se încadrează în prevederile Regulamentului de cercetare a accidentelor de muncă. Alte 65 de accidente au fost calificate drept grave, iar 4 – cu incapacitate temporară de muncă.

Potrivit Elenei Carchilan, șeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor din cadrul Confederației Naționale Sindicatelor din Moldova (CNSM), în 8 accidente de muncă au fost implicați membri de sindicat, iar inspectorii de muncă sindicali au participat, de comun cu inspectorii de stat, la cercetarea acestora.

Cele mai multe accidente s-au produs în domeniile transport şi depozitare (nouă mortale și șapte grave); agricultură, silvicultură şi pescuit (șase mortale şi șapte grave); construcții (patru mortale şi 12 grave) și industria prelucrătoare (trei mortale şi 13 grave).

,,Printre cele mai frecvente împrejurări de accidentare a salariaților la locurile de muncă este căderea executantului de la înălțime; prinderea, lovirea sau strivirea de mijloace de transport pe drumuri publice, de mașini și utilaje în funcțiune; căderea, prăbușirea de materiale și obiecte; contact cu curent electric. De asemenea, în rezultatul cercetării accidentelor s-a stabilit că acestea s-au produs cel mai frecvent din cauza încălcării de către executanți a normelor de securitate și sănătate în muncă, cât și din cauza sarcinii de muncă inadecvate”, scrie CNSM.

Pierderile materiale, suportate de unitățile vizate în statistici, în urma accidentelor de muncă, se estimează la 4,8 mln de lei, din care 37 la sută constituie plăţile conform certificatelor de concediu medical, nouă la sută – plăţi pentru repararea prejudiciului cauzat, 33 la sută – plăţile indemnizaţiilor unice în cazul reducerii capacităţii de muncă sau decesul angajatului şi 21 la sută constituie valoarea mijloacelor de producţie defectate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: