Nouă metodologie de calcul a prețurilor la carburanți a intrat astăzi în vigoare

Nouă metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a intrat astăzi, 1 iulie, în vigoare, odată cu publicarea documentului în Monitorul Oficial.

Foto:

Prin urmare, conform prevederilor metodologiei, începând cu ziua de azi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică   va publica până la orele 12:00 a fiecărei zile lucrătoare pe pagina sa oficială web indicatorii de referință, stabiliți în baza cotațiilor internaționale PLATTS.

Respectiv, în conformitate cu pct. 7 din Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021, toți operatorii pieței produselor petroliere urmează să stabilească până la  ora 23:59 a zilei de azi stocul de produse petroliere și a gazului lichefiat, care va fi considerat ca o singură partidă, iar prețurile maxime la această partidă vor fi determinate reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii pentru fiecare tip de produs la ziua respectivă.

 

Pentru stocul determinat ca o singură partidă, operatorii pieței vor stabili prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere și a gazului lichefiat în baza indicatorilor publicați de Agenție la 01.07.2021, care vor fi puse în aplicare începând cu data de 02.07.2021, ora 00:01.

 

Titularii de licențe pentru importul și comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat sunt obligați să prezinte lunar Agenției rapoartele privind prețurile și cheltuielile medii aferente activității desfășurate, conform formularelor aprobate.

Proiectul de plafonare a prețurilor la combustibil aprobat de Parlament prevede stabilirea acestora „în baza unei Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către ANRE, luând ca bază cotațiile burselor internaționale Platt's”.



Pub