(video) Protest la Curtea de Apel, organizat de Platforma DA. Andrei Năstase: Pledăm pentru o lustrație extinsă în sistemul de justiție și procuratură

Platforma DA a organizat un protest la Curtea de Apel privind situația secțiilor de vot din diaspora și pentru regiunea transnistreană și și-a lansat angajamentele pentru o justiție independentă neviciată de flagelul corupției și a ingerințelor politice și de grup.

Foto: Captură video

„Toți cei care i-au incriminat pe nedrept pe cei ca Ruslan Verbițchi, Gheorghe Petic și mulți alții, vor trebui să plece și să răspundă pentru prestația lor absolut inadmisibilă. La fel vor păți și toți cei care au fost implicați în spălătoria banilor mafiei rusești și în alte crime împotriva propriului popor. Platforma DA pledează pentru o lustrație extinsă în sistemul de justiție și procuratură, pentru confiscarea averilor dobândite ilicit nu doar a celor din justiție, dar și a tuturor demnitarilor de stat care nu-și pot justifica averile! Vom înăspri pedepsele pentru îmbogățiri ilicite, pentru participarea la scheme de contrabandă, scheme criminale. Eu personal voi vota pentru Platforma DA fiindcă pentru oamenii din această formațiune nu am fost pus niciodată în situația să roșesc și, inclusiv, pentru că în ea este Dinu Plîngău – omul care s-a adresat la CC atunci când alții nu au vrut s-o facă, iar toate adresările lui s-au soldat cu succes. Cu oameni ca Dinu Plîngău, Ion Botnarenco, vom reuși să purificăm justiția de elemente corupte și o vom aduce la statutul de justiție totalmente independentă”, a declarat Andrei Năstase.

 Andrei Năstase a mai amintit că toate dezideratele pentru care Platforma DA s-a bătut în stradă, au avut continuitate în Parlament, acolo unde comisiile de anchetă conduse de deputații Platformei DA au muncit și au elaborat rapoarte exhaustive privind crimele ca furtul miliardului, concesionarea aeroportului, spălarea banilor murdari ai mafiei rusești etc.

Deputatul Vasile Năstase a spus că acum 3 ani a avut loc protestul împotriva invalidării mandatului de primar general al municipiului Chișinău:

 „De altfel, noi protestăm din 2015 și vom protesta oricând va fi nevoie de apărarea oamenilor, a drepturilor și libertăților lor fundamentale. Există judecători buni, totuși, și le spunem să rezolve dosarele secțiilor ilegale din Transnistria, a fraudării alegerilor, fără frică. Platforma DA a făcut tot ce trebuie din punct de vedere juridic pentru a soluționa problema aceasta, inclusiv a celor 190 de secții de votare care trebuie deschise în diaspora.”

 Vasile Năstase a mai spus că judecătorii vor trebui să fie evaluați, iar titlurile lor – revăzute: „Numai Papa de la Roma este numit pe viață, judecătorii noștri nu vor mai fi, atunci când Platforma DA va ajunge la guvernare. Noi nu vom tolera judecătorii corupți, cei care au decis arestul colegilor noștri care au participat la proteste – noi nu uităm și vom pune în aplicare decizia parlamentului privind statul captiv!”

 Deputatul Dinu Plîngău a spus că un sistem judiciar independent și aplicarea mecanismelor eficiente de prevenire și combatere a corupției sunt temelia statului de drept, care duc nemijlocit la respectarea și realizarea drepturilor omului, siguranță și bunăstare, iar reformarea sistemului judiciar trebuie să fie o prioritate a întregii clase politice pentru a pune bazele unei democrații funcționale.

 Dinu Plîngău a enumerat, în acest sens, câteva angajamente pe care Platforma DA le va promova în primele zile de mandat, respectivele pachete de legi conducând la curățarea sistemului și la consolidarea încrederii într-o justiție pentru toți, iar supremația legii să fie un principiu de la care nimeni nu va devia:

1. Vom adopta Legea Lustrației în Justiție prin care se va purcede la evaluarea integrității și profesionalismului tuturor judecătorilor și procurorilor. Cei care nu-și vor putea justifica proveniența averilor vor fi anchetați penal.

2. Vom crea Departamentului Național Anticorupție și Tribunalul Specializat în Anticorupție pe modelul românesc, prin atragerea specialiștilor, procurorilor, judecătorilor din statele membre a Uniunii Europene.

3. Vom modifica legea penală în vederea aplicării confiscării extinse a averilor funcționarilor și rudelor acestora care nu-și pot justifica din punct de vedere legal proveniența banilor cu sancțiuni penale.

4. Vom institui prezumția vinovăției pentru funcționari și demnitari în materia declarațiilor de avere. Cei din urmă vor fi obligați să-și demonstreze legalitatea veniturilor și averilor obținute.

5. Vom institui sancțiuni foarte dure pentru partidele corupte care folosesc mijloacele financiare obscure pentru accedere la putere. Partidele politice și membrii acestor partide ce au fost finanțați din bani murdari nu vor fi admiși să participe în alegeri sau să ocupe funcții importante în stat.

Aceste lucruri trebuie adoptate imediat ce vom avea, după 11 iulie, o majoritate parlamentară pro-europeană, reformistă, a spus Dinu Plîngău.

La protest a participat și președintele partidului Voința Poporului, Ștefan Urâtu, care a susținut plenar angajamentele Platformei DA pentru o justiție independentă. De asemenea, Iana Stanțieru, candidata Platformei DA pentru diaspora, a amintit etapele luptei consecvente a formațiunii pentru a apăra dreptul diasporei la vot și a îndemnat concetățenii moldoveni din străinătate să voteze masiv la 11 iulie. Și Andrei Eremia, reprezentant al veteranilor războiului de pe Nistru a spus că trebuie să scăpăm de „kulioacele și macaroanele” politice și să ne apărăm cu demnitate țara.




Pub