„Imunizați-vă! Nu fiți indiferenți față de propria sănătate”, interviu cu Cristina Boclinca, medic coordonator la Centrul Municipal de Vaccinare

Cristina Boclinca este medic epidemiolog de specialitate, iar de recent activează  în cadrul Centrului Municipal de Vaccinare în funcția de medic coordonator. Lucrul Cristinei este de a menține spiritul de echipă și de a asigura managementul profesional în cadrul centrului, dar și de a mobiliza populația și angajații instituțiilor din municipiul Chișinău să se vaccineze împotriva Covid-19. Acest lucru are loc prin conlucrarea cu managerii instituțiilor întru asigurarea mobilizării lor pentru a se prezenta la vaccinare în cadrul Centrului Municipal de Vaccinare.

Foto:

Procesul de imunizare la Centrul Municipal de Vaccinare

Vaccinarea populației în cadrul Centrului Municipal de Vaccinare are loc conform unui program prestabilit, odată ce acesta fost deschis. Activăm de luni până vineri, de la orele 08.00-18.00 și cu unele excepții în zilele de weekend de la orele 08.00-15.00. Totul începe chiar de la ușa de intrare, unde fiecare persoană care a venit pentru a se vaccina trebuie să încalțe bahilele, să-și dezinfecteze mâinile și să poarte masca de protecție.

Următorul pas este în zona de triaj, unde oamenii, pe rând, sunt intervievați de către un medic specialist despre starea de sănătate la momentul de față, se efectuează termometria, se explică detaliat despre tipurile de vaccinuri disponibile și despre posibilele reacții post-vaccinale. Zona dată se află la etajul unu și are 4 posturi active. Ulterior, dacă persoana acceptă să se vaccineze, atunci completează un acord informat cu privire la dreptul lui la imunizare. Persoana este înregistrată în registru, după care este direcționată către operator.

La operator are loc includerea în registrul electronic a datelor cu caracter personal, precum și cele despre vaccin, după care se eliberează certificatul de imunizare. Cu certificatul de vaccinare fiecare persoană merge la etajul doi, acolo unde se află 6 puncte de vaccinare - loc unde se face administrarea intramusculară a vaccinului solicitat. După vaccinare fiecare persoană trebuie să stea timp de 15 minute în sala de supraveghere. Monitorizarea persoanelor imunizate se face de către un medic, după care persoanele pot părăsi centrul.

Organizarea Centrului Municipal de Vaccinare

Toate pregătirile pentru lansarea centrului au avut loc până la 1 aprilie 2021. Aceasta este inițiativa Primăriei municipiului Chișinău și a Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime”, cu suportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Lucrătorii medicali angajați la moment la Centrul Municipal de Vaccinare sunt delegați de către managerii mai multor spitale din republică întru susținerea și buna funcționare a centrului. Tuturor angajaților din centru li s-a vorbit despre atribuțiile de funcție în cadrul lui, acestea fiind persoane deja instruite anterior la locul de muncă în perioada pandemică.

Experiențe în procesul de imunizare a oamenilor


Am avut situații în care unele persoane veneau la centru pentru a se imuniza cu un anumit tip de ser, însă, din păcate atunci nu aveam disponibil vaccinul dat, de aceea am fost nevoiți să-i refuzăm.

Am mai avut și alte experiențe neobișnuite cu cetățenii care veneau la centru. De exemplu, a fost o persoană care venise să se imunizeze cu Sinopharm, însă atunci când l-am înregistrat, am descoperit în registrul electronic de vaccinare că persoana dată este deja imunizată cu ambele doze de Sputnik V. Au fost diferite situații și cu vaccinul AstraZeneca. Asemenea situații se regăsesc peste tot, oamenii sunt diferiți, iar noi suntem cei care trebuie să-i informăm corect și să le oferim suport oricând au nevoie.

Pentru mine vaccinarea împotriva Covid-19 este…

Consider că doar cu ajutorul imunizării toată populația va fi protejată de acest virus nemilos. Doar prin vaccinare putem preveni spitalizarea și decesele persoanelor care fac forme grave de boală prin infectarea cu Covid-19. Dacă suntem vaccinați înseamnă că suntem protejați, noi, rudele, copiii noștri. 

Eu sunt vaccinată cu serul AstraZeneca, prima doză mi-a fost administrată pe doi martie, iar a doua pe 27 aprilie. La prima doză am avut o subfebrilitate ușoară și dureri de cap care au dispărut în a treia zi. Doza doi a trecut fără reacții post-vaccinale, m-am simțit perfect și nu am avut nicio frică. Vreau să menționez că anual mă vaccinez și împotriva virusului gripal, după care mereu mă simt bine.

Campania de imunizare din Republica Moldova

Campania de imunizare împotriva Covid-19 din Republica Moldova cred că derulează cam lent. Din păcate, acest lucru se întâmplă din cauza persoanelor care din anumite motive refuză vaccinarea. Mă bucură însă faptul că specialiștii  din sănătate publică, de comun cu cei din instituțiile medico-sanitare, fac tot posibilul ca să informeze populația privind importanța imunizării, asigurând un proces de imunizare activ.

Îmi doresc foarte mult să luăm exemplu și de la alte țări, să vaccinăm cât mai multe persoane. Îmi doresc ca populația să conștientizeze rațional scopul real al imunizării și să devenim cât mai curând posibil o țară liberă în fața infecției Covid-19.

Vaccinarea în municipiul Chișinău

Imunizarea în municipiul Chișinău are loc zilnic, lucru care asigură un proces de liber imunizare împotriva Covid-19 pentru oameni. Toate instituțiile cheie mobilizează procesul de imunizare prin asigurarea a cât mai multor persoane imunizate. Se organizează maximal posibil maratoane, precum și unități de transport cu puncte de vaccinare mobile accesibile populației. Ceea ce rămâne să facem, este să ajutăm cetățenii să conștientizeze adevăratul pericol cu care se pot confrunta dacă refuză vaccinarea.

Oamenii trebuie să se vaccineze

Stimați cetățeni, imunizați-vă! Nu fiți indiferenți față de propria sănătate. Doar cu ajutorul Dumneavoastră putem depăși această criză și putem reveni la modul normal de viață! Eu sunt doctor, dar la fel ca și voi am obosit de restricțiile care sunt impuse. La fel, am obosit să-mi pierd și colegii care zilnic curează bolnavii de Covid-19, de aceea - nu fiți nepăsători!

Campania „Pentru Viață. Pentru Sănătate” din cadrul proiectului Împreună împotriva Covid-19 – Mannheim - Chișinău - Cernăuți este implementată de Primăria municipiului Chișinău, cu suportul Orașului Mannheim, Engagement Global, Service Agency Communities in One World și Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.


Pub