Test negativ la Covid sau certificat de vaccinare: MAEIE vine cu precizări după ce UE a inclus Moldova pe lista țărilor din care vor fi permise călătoriile neesențiale

Cetățenii Republicii Moldova și cei cu reședința legală în țara noastră vor putea călători în statele spațiului Schengen cu un test negativ la Covid, în forma solicitată de autoritățile statului de destinație, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv. Scutiți de obligativitatea prezentării testului sunt personalul din sectorul transporturilor, lucrătorii transfrontalieri și persoanele vaccinate, în cazul în care statul de destinație acceptă dovada vaccinării. Precizările au fost făcute astăzi de către ministerul Afacerilor Externe, după ce UE a adăugat Moldova, alături de alte 10 state, pe lista țărilor din care vor fi permise călătoriile neesențiale. MAEIE mai menționează că decizia luată a fost influențată de situația epidemiologică din țară, iar în cazul înrăutățirii acesteia, Moldova ar putea fi exclusă de pe listă.

Foto: simbol

„La 1 iulie 2021 Uniunea Europeană a actualizat lista țărilor-terțe, rezidenții cărora nu ar trebui să fie afectați de restricțiile temporare aplicate în contextul pandemiei covid-19 la frontierele externe ale UE în ceea ce privește călătoriile neesențiale. Republica Moldova de rând cu alte țări a fost inclusă în această listă. Restricțiile de călătorie urmează a fi eliminate treptat de către statele membre ale Uniunii Europene. Totodată, subliniem, că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 state membre ale Uniunii. Recomandarea dată nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale statelor spațiului Schengen. Menționăm că Danemarca nu a participat la adoptarea recomandării, dar poate decide să o aplice. De asemenea, Irlanda nu a participat la adoptarea recomandării și nu este legată de prevederile acesteia. Adițional, Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia urmează să aplice recomandarea în calitate de state ale spațiului Schengen”, precizează reprezentanții MAEIE.

Aceștia recomandă consultarea la etapa planificării unei călătorii a alertelor săptămânale precum și politicile companiilor de transport avia, rutier sau feroviar pentru pasageri. Totodată, menționează că rămân valabile cerințele aplicate în contextul regimului fără vize cu UE, inclusiv deținerea pașaportului biometric valabil, confirmării destinației și scopului călătoriei, asigurării medicale și mijloacelor financiare suficiente.

Moldova ar putea fi exclusă din lista, dacă situația epidemiologică se va înrăutăți.

„Republica Moldova a fost inclusă în lista Uniunii Europene în contextul îmbunătățirii situației pandemice aferente covid-19, în special cu referire la numărul total al cazurilor noi notificate raportat la 100 000 de locuitori pe parcursul a 14 zile, tendința stabilă sau în scădere în privința apariției cazurilor noi, rata de testare și rata testelor pozitive. Lista menționată este actualizată o dată la 2 săptămâni. În cazul înrăutățirii situației epidemiologice Republica Moldova ar putea fi exclusă din această listă.

Atragem atenție pe această cale, că includerea Republicii Moldova în lista revizuită a țărilor terțe pentru care ar trebui eliminate restricțiile de călătorie și recunoașterea în statele membre ale UE a certificatelor de vaccinare eliberate de către Republica Moldova reprezintă două procese separate, care nu se substituie unul pe altul.

Diplomația Republicii Moldova, în cooperare cu autoritățile naționale continuă promovarea obiectivului recunoașterii certificatelor de vaccinare moldovene de către statele membre ale UE printr-o decizie unilaterală a unui stat membru al UE sau printr-o înțelegere bilaterală cu Republica Moldova. Concomitent, sunt purtate discuții cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea clarificării procedurii viitoare de echivalare la nivelul Uniunii Europene a certificatelor emise în statele terțe cu certificatul digital al UE privind COVID”, spun reprezentanții ministerului.

Republica Moldova, alături de alte 10 țări, a fost inclusă pe lista statelor din care vor fi permise călătoriile neesențiale. O decizia în acest sens a fost luată ieri de către Guvernele Uniunii Europene.

Ieri președinta țării a menționat că cetățenii din Moldova vor putea pe teritoriul UE, dacă au testul negativ la Covid-19 sau dacă au certificat de vaccinare cu un vaccin recunoscut în spațiul european. Deocamdată certificatele de vaccinare, emise de autoritățile din țara noastră sunt recunoscute în 4 țări. Turcia este cea de-a patra țară, după Ungaria, Ucraina și Georgia, cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare.


Pub