Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Turcia s-a retras oficial din…

Turcia s-a retras oficial din Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Amnesty International: Decizia lui Erdogan va pune în pericol milioane de femei și fete

Primul stat care a semnat Convenția de la Istanbul, Turcia s-a restras din tratat oficial, pe 1 iulie, după ce în martie, președintele Recep Tayyip Erdogan a emis un decret în acest sens.

„Turcia a devenit prima membră a Consiliului Europei care a renunțat vreodată la un tratat internațional privind drepturile omului. Întorcându-și spatele Convenției, Turcia trimite un mesaj nesăbuit și periculos autorilor că pot comite violență. Eșecurile de abordare a violenței împotriva femeilor în Turcia sunt agravate de o cultură a impunității în materie de violență, mascată de așa-numitele valori familiale. Această retorică periculoasă a Guvernului turc potrivit căruia Convenția de la Istanbul „normalizează homosexualitatea”, declară secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard.

Potrivit Amnesty International, decizia lui Erdogan va pune în pericol milioane de femei și fete. 

Potrivit grupurilor pentru drepturile femeilor, cel puțin 300 de femei au fost ucise în Turcia anul trecut și peste 100 au fost ucise până acum în acest an

În loc să se retragă din convenție, Turcia ar fi trebui să depună eforturi pentru a implementa politici și alte măsuri menite să protejeze femeile și fetele de violență, susțin reprezentanții organizației Amnesty International, potrivit cărora măsurile luate de Turcia de când a devenit parte la convenție au fost în mod vădit insuficiente, fapt demonstrat și de hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la violența împotriva femeilor.

Convenția de la Istanbul este menită să prevină violența, să ajute victimele și să asigure sancționarea agresorilor- se cere incriminarea și sancționarea legală a diferitelor forme de violență împotriva femeilor, de exemplu a violenței domestice, hărțuirii, hărțuirii sexuale și violenței psihologice.