12:46:23 18.04.2024
Stiri

DOC // Procuratura, acuzată că REFUZĂ să-i audieze pe Leancă, Arapu, Candu și Drăguțanu în dosarul „furtului MILIARDULUI”

Actualitate 01.07.2021 16:09 Vizualizări1858 Autor: Ziarul National
DOC // Procuratura, acuzată că REFUZĂ să-i audieze pe Leancă, Arapu, Candu și Drăguțanu în dosarul „furtului MILIARDULUI”


Procuratura refuză să-i audieze în dosarul „furtul miliardului” pe foștii membri ai Guvernului și ai Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară (CNPF), a declarat deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov. El a menționat că au fost acumulate numeroase întrebări la adresa foștilor funcționari, însă Procuratura „blochează orice tentativă de a descoperi adevărul”.

Potrivit deputatului, este imperios necesar ca procurorii să-i audieze pe fostul premier Iurie Leancă, pe ex-președintele Parlamentului, Andrian Candu, pe fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, pe ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, pe ex-șeful Cancelariei de Stat, Victor Bodiu, pe Artur Gherman, pe Veaceslav Ioniță și pe Eduard Usatîi, care în acea perioadă erau membri ai CNPF.

„Sunt foarte multe semne de întrebare în ceea ce privește activitatea criminală a acestora. Orice tentativă din partea mea de a colecta probe în dosarul penal, atunci când problema se punea mai sus de nivelul curierilor, șoferilor, contabililor, auditorilor sau avocaților, era curmată imediat de Procuratură. Dragi cetățeni, spuneți-mi, oare nu vă este interesant să aflați ce ar spune despre asta persoanele menționate mai sus?”, a scris Ulanov pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, deputatul a publicat o scrisoare a BNM din iunie 2015 și a amintit că, în conformitate cu hotărârea Parlamentului, autoritățile trebuiau să mențină activitatea celor trei bănci cu probleme. „Este explicat clar că guvernarea trebuia să elaboreze un plan de restructurare, chiar dacă ar fi fost nevoie de naționalizarea pachetelor de acțiuni. De aici rezultă că ar fi fost posibilă identificarea unui compromis cu acționarii de bază, încă în 2014. Un astfel de dialog nu a existat nici atunci, nici acum. Ghiciți de ce?”, se întreabă Denis Ulanov.

El a amintit că băncile, care până la urmă au fost lichidate, reprezentau jumătate din piața bancară a republicii și asigurau aproximativ cinci mii de locuri de muncă: „Autoritățile, însă, au decis să le lichideze și să pună pe umerii bugetului de stat o datorie de 14 miliarde de lei pe 25 de ani, cu o dobândă anuală de 5%”.

„Și încă o întrebare: cine și când va răspunde, pe bune, pentru comiterea acestor infracțiuni la nivel de stat?”, a întrebat Ulanov. El a promis că, în curând, va scoate la iveală și alte detalii din activitatea comisiilor parlamentare de anchetă, precum și în privința rolului funcționarilor de stat implicați în frauda bancară.




Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md