Fact-Check: Varianta Delta a Covid se extinde în Europa și nu poate fi oprită. Simptome. Pericole. Vaccinuri

01 Iul. 2021, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Iul. 2021, 11:38 // Actual //  MD Bani

Varianta delta coronavirusului descoperită pentru prima dată în India s-a răspândit acum în întreaga lume, provocând noi valuri de infecții în țări precum Marea Britanie.

Acum, există semne din ce în ce mai mari că Europa continentală vede o creștere bruscă și în astfel de cazuri.

UE este îngrijorată de răspândirea variantei delta extrem de infecțioase, cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta alfa găsită pentru prima dată în Anglia, provoacă mai multe spitalizări și reduce ușor eficacitatea vaccinurilor.

Răspândirea în Țările Europene

Marea Britanie

O serie de țări europene au introdus restricții suplimentare vizitatorilor din Marea Britanie, dar experții consideră că este doar o chestiune de timp înainte ca această variantă să decoleze în Europa continentală – și există deja semnale puternice care confirmă aceste bănuieli.

Franța

Marți, ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a declarat că varianta delta reprezintă acum aproximativ 20% din cazurile Covid-19 din Franța, în comparație cu estimările săptămânii trecute – rata cazurilor era de două ori mai mică – de  9-10% din cazuri.

Germania

Organismul german de sănătate publică, Institutul Robert Koch, a declarat săptămâna aceasta că varianta delta a reprezentat aproximativ 36% din cazuri în săptămâna 15 – 20 iunie, în creștere cu 15% față de săptămâna precedentă. Lothar Wieler, președintele RKI, a mai spus oficialilor că varianta reprezintă deja peste 50% din cazurile înregistrate în Germania, a informat marți Deutsche Welle.

Italia

Între timp, institutul național de sănătate din Italia a declarat vineri că cazurile atribuite variantelor Covid delta și kappa (o „variantă de interes”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care este legată de varianta delta) au crescut în Italia în ultima lună, reprezentând aproape 17% din totalul cazurilor Covid.

Alte țări

Spania și Portugalia au raportat, de asemenea, o creștere a cazurilor variante delta, la fel ca și Polonia, Rusia, Elveția și Turcia. În plus, varianta delta plus – o mutație a mutației delta – a fost detectată și ea în țările Europei.

Prea puțin? Prea târziu?

Germania și Franța se numără printre țările care au impus restricții de carantină călătorilor britanici, iar Berlinul a făcut un pas mai departe, solicitând UE să adopte o abordare unitară atunci când vine vorba de a solicita călătorilor britanici să se plaseze în carantină.

Mișcarea ar putea fi făcută prea târziu, susțin unii experți.

„Mă îndoiesc că în țările europene cu economiile lor deschise și controalele de frontieră mai limitate, măsurile de carantină și controlul vor putea reține delta pentru mult timp … mai ales având în vedere că există deja o circulație locală extinsă”, a declarat marți Tom Wenseleers biolog și biostatistician la Universitatea Catolică din Leuven din Belgia, pentru CNBC.

El a menționat că numărul real de infecții din Europa cauzate de varianta delta ar putea fi mult mai mare decât sugerează în prezent estimările.

„Estimez că în Portugalia 90% din cazurile diagnosticate acum pot fi delta, dar cu un accent geografic puternic în jurul Lisabonei. Multe alte țări din Europa, cum ar fi Spania, Germania, Belgia, Luxemburg, Suedia și Țările de Jos, nu sunt însă în urmă, cu peste 50% din toate cazurile diagnosticate, de asemenea, estimându-se a fi delta acolo ”, a menționat el.

Varianta delta reprezintă acum 95% din toate cazurile noi secvențiate în Marea Britanie și direcția în care se îndreaptă Marea Britanie, este probabil ca să fie urmată de SUA și Europa, cred experții. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat săptămâna trecută că estimează că până la sfârșitul lunii august varianta delta va reprezenta 90% din totalitatea virusurilor Covid care circulă în UE.

Este vaccinarea o salvare?

Programele de vaccinare Covid ar putea fi salvatoaredacă țările din Europa vor acționa suficient de repede. Un studiu realizat de Public Health England în luna mai a arătat că administrarea ambelor doze de vaccinuri Covid dezvoltate de AstraZeneca-Oxford University și Pfizer-BioNTech (vaccinurile cele mai răspândite în Europa) oferă o protecție eficientă împotriva variantei delta. Cu toate acestea, ambele vaccinuri au fost semnificativ mai puțin eficiente după o singură administrare.

Ca atare, campaniile de vaccinare care se desfășoară acum în Europa pentru a imuniza pe deplin milioane de oameni și în special tineriim care au fost ultimii din rândul celor care au primit un vaccin anti-Covid. Datele din Anglia arată, din nou, că tinerii nevaccinați, persoanele cu vârsta peste 50 de ani și persoanele care au avut o singură doză de vaccin Covid sunt cei mai expuși riscului de infectare cu varianta delta.

Experții de la KU Leuven au fost de acord că „vaccinarea la viteză maximă și solicitarea oamenilor din anumite grupuri de risc să exercite prudență vor fi probabil principalele opțiuni acum” pentru UE, „deși controale mai intensive la frontieră, controlul ar putea ajuta la câștigarea unui timp până când campania de vaccinare a progresat mai mult, ceea ce va ajuta la prevenirea reinfectărilor”, a adăugat el.

Cât de periculoasă este varianta delta?

Varianta detla „Este cea mai hipertransmisibilă și mai contagioasă versiune a virusului pe care am văzut-o până acum, cu siguranță – este o tulpină de supra-răspândire”, spune Eric Topol, profesor de medicină moleculară și vicepreședinte executiv la Scripps Instituție de cercetare.

„Am fost avertizați de trei ori de Marea Britanie”, spune Topol, referindu-se la creșterile anterioare la începutul anului 2020 și iarna trecută. „De data aceasta este al treilea avertisment.”

Cauză pentru boli mai severe

Există unele indicații că varianta Delta poate duce, de asemenea, la boli mai severe.

Un studiu din Scoția, publicat în Lancet, a constatat că rata de spitalizare a pacienților cu această variantă a fost cu aproximativ 85% mai mare decât cea a persoanelor cu varianta Alpha. Dar, din cauza decalajului de timp dintre spitalizări și decese, nu există suficiente date pentru a spune dacă Delta este sau nu mai mortală decât alte variante.

„Lucrul care ne-a surprins este cât de repede s-a răspândit varianta Delta”, spune Aziz Sheikh, profesor de îngrijire primară la Universitatea din Edinburgh și autor principal al studiului Lancet.

„Am fost din nou într-o fază exponențială de creștere a cazurilor.” Acesta ar trebui să fie o lecție pentru alte țări.

Simptome noi

Deficiențe de auz, tulburări gastrice severe și cheaguri de sânge care duc la cangrenă, simptome care nu au fost observate în mod obișnuit la pacienții COVID, au fost legate de medicii din India de așa-numita variantă Delta, sau varianta indiană a SARS-CoV2. În Anglia și Scoția, primele dovezi sugerează că tulpina – care a devenit dominantă acolo – prezintă un risc mai mare de spitalizare.

Delta plus

A apărut o mutație a acestei variante, numită „delta plus”, care începe să-i îngrijoreze pe experții globali.

India a numit delta plus o „variantă de îngrijorare” și există temeri că ar putea fi mai transmisibilă. Public Health England a menționat în ultimul său rezumat că în Marea Britanie, scanarea de rutină a cazurilor de Covid din țară (unde varianta delta este acum responsabilă pentru cea mai mare parte a noilor infecții) a găsit aproape 40 de cazuri ale variantei mai noi, care a mutația proteinei spike K417N, adică delta plus.

Institușia a menționat că, începând cu 16 iunie, cazuri ale variantei delta plus au fost identificate și în SUA (83 de cazuri la momentul publicării raportului vinerea trecută), precum și în Canada, India, Japonia, Nepal, Polonia, Portugalia, Rusia, Elveția și Turcia.

Detectarea unei variații a variantei delta blamată în mare măsură pentru cel de-al doilea val de cazuri catastrofale din India a stârnit temerile că India nu este pregătită pentru un potențial al treilea val. Dar unii experți îndeamnă la calm.

Dr. Chandrakant Lahariya, medic-epidemiolog și expert în vaccinuri și sisteme de sănătate cu sediul în New Delhi, a declarat joi CNBC că, deși guvernul ar trebui să rămână atent la progresul variantei, nu există „niciun motiv pentru a intra în panică”.

„Din punct de vedere epidemiologic, nu am niciun motiv să cred că„ Delta plus ”modifică situația actuală într-o manieră de accelerare sau declanșare a celui de-al treilea val”, a declarat el pentru CNBC prin e-mail.

„Dacă urmărim dovezile disponibile în prezent, Delta plus nu este foarte diferită de varianta Delta. Este aceeași variantă Delta cu o mutație suplimentară. Singura diferență clinică, pe care o cunoaștem până acum, este că Delta plus are o anumită rezistență la terapia combinată cu anticorpi monoclonali. Și aceasta nu este o diferență majoră, deoarece terapia în sine este investigativă și puțini sunt eligibili pentru acest tratament. ”

Economie mai largă

Problemele apar deja în UE în ceea ce privește perspectivele pentru sezonul turistic de vară și dacă li se permite britanicilor și altor persoane să intre în regiune, în special atunci când, pentru o serie de țări din UE, precum Grecia și Portugalia, turismul este o componentă cheie a economiilor lor.

Modul în care un nou val potențial de infecții cu variante delta afectează economia mai largă a regiunii și redeschiderea ei este, de asemenea, încă neclar, dar economiștii îl urmăresc cu atenție.

„Valul Delta se extinde”, a declarat miercuri Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank. „După Marea Britanie, cu un decalaj de aproximativ șapte săptămâni, infecțiile înregistrate cu SARS-CoV-2 apar, probabil, încep să crească în zona euro, pe fondul unor variații regionale majore”.

„Datorită progresului rapid al vaccinării, considerăm că este puțin probabil ca sistemele medicale din Marea Britanie sau de pe continent să fie supuse repetat unor tulpini atât de pronunțate încât vor fi necesare din nou noi restricții serioase la activitatea economică pentru a menține riscurile medicale sub control … trebuie să urmăriți cu atenție riscurile. ”

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău