Absolventa Cristina Tîmbur, care a obținut 10 pe linie la BAC, despre „rețeta succesului” și semnificația celor patru de 10 pentru ea

FotoJet

Eleva „de nota 10” cu care am stat de vorbă în acest interviu este Cristina Tîmbur, absolventă a Liceului Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni. Tânăra a reușit să obțină patru de 10 la examenele de bacalaureat din anul acesta și ne-a povestit atât despre experiența sa la acest capitol, cât și despre personalitatea, hobby-urile și „rețeta succesului” său.

Cristina spune că disciplinele sale preferate au fost matematica, informatica, chimia și geografia, iar catalizatorul acestor preferințe a fost alegerea sa de a studia la profilul real. Totuși, pe parcursul anilor de liceu, și-a dezvoltat o atracție aparte pentru materiile specifice profilului umanist – limba și literatura română și istoria –, acest fapt fiind demonstrat de locurile III și o mențiune pe care le-a obținut în cadrul olimpiadelor republicane.

Conform profilului real, și-a susținut examenele obligatorii la matematică și la limba și literatura română. De examenul la limba engleză a fost scutită, întrucât a susținut testul Cambridge, iar la disciplină la alegere a optat pentru geografie, deoarece este un obiect pe care îl studiase perseverent încă din copilărie. În plus, locurile II și III pe care le-a obținut la olimpiadele republicane în anii trecuți au făcut-o să aibă încredere în cunoștințele acumulate.

„Practica – rezolvarea testelor – este cea mai bună modalitate de a te pregăti cu adevărat de BAC”

Fiind întrebată despre „rețeta succesului” acestui rezultat, Cristina spune că acesta se definește în baza a trei elemente-cheie: ambiție, răbdare și, desigur, multă muncă.

Este nevoie de un enorm efort psihologic pentru a te responsabiliza și determina să obții ceea ce dorești. Totodată, partea cea mai grea este să înveți zilnic, timp de câteva săptămâni”, spune tânăra.

Cu toate că a obținut un rezultat excelent, Cristina menționează faptul că nu a luat ore suplimentare pentru pregătirea pentru examenul de BAC, deoarece știa că se poate pregăti și singură. În cazul examenului de geografie, am recitit și am analizat manualele de la clasele de liceu și, mai apoi, am rezolvat aproape toate testele disponibile din anii trecuți. Pentru limba și literatura română am rezolvat câteva teste și m-am focusat mai mult pe operele studiate atât din programa școlară, cât și individual.

Rezultate și impresii despre BAC

„Când am văzut că am patru de 10, am simțit o stare de beatitudine și împlinire totală. Această reacție este rezultatul așteptării îndelungate a notelor și a emoțiilor constructive. Pentru mine, cei patru de 10 la BAC reprezintă o modalitate de a-mi pune în valoare verticalitatea, tenacitatea, pasiunea și, prin urmare, de a fi admisă la universitatea dorită”, spune Cristina.

În ceea ce ține de viitoarea facultate la care va studia, tânăra spune că încă din clasa a X-a a decis că își va face o carieră în sfera IT, chiar dacă încă rămâne să decidă țara și universitatea la care va studia.

Fiind întrebată despre complexitatea examenelor de bacalaureat din acest an, Cristina menționează: „BAC-ul de anul acesta mi s-a părut la nivelul așteptărilor. Cu toate că unele teme au fost excluse, testele au avut o structură similară cu cea din anii trecuți. Consider că ministerul a ținut cont de situația pandemică și, astfel, a reușit să organizeze cu succes examenele”.

Cu toate acestea, reieșind din situația pandemică din ultimul an, ea consideră că ar fi binevenite unele schimbări în digitalizarea sistemului de învățământ, deoarece știe că mulți elevi au întâmpinat probleme în practicarea școlii online.

Cristina este pasionată de domeniul STEM, iar recent, și-a descoperit pasiunea pentru patinajul artistic. Cea mai memorabilă amintire a ei din timpul liceului este relevată de primul an de liceu, întrucât spune că „atunci trăiam viața de dinainte de virus, în care credeam că tezele semestriale sunt cele mai mari probleme ale existenței noastre”.

„BAC-ul nu este un examen stresant, ci o amintire ce readuce cu sine momente de neuitat”, spune într-un sfârșit Cristina.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente