„E foarte ușor să ai 10 la BAC când înveți sistematic.” Cunoaște-o pe Mădălina Costețchi, tânăra cu 10 pe linie la BAC

ipiccy_image (1)
Foto: Mădălina Costețchi, tânăra cu 10 pe linie la BAC

Fiecare absolvent, mai mult sau mai puțin, aspiră la note mari la examenele de bacalaureat. Unii sunt mai modești în visurile sale, alții se conduc după ideea „totul, ori nimic”. Mădălina Costețchi, absolventă a Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Capitală, este un exemplu al perseverenței, pentru care 10 pe linie la bacalaureat, deși a fost o surpriză plăcută, a fost și o așteptare realizată.

Tânăra absolventă ne spune că, pentru ea, pregătirea pentru bacalaureat a fost rezultatul muncii consecvente pe parcursul a 12 ani de studiu: „Nu am învățat neapărat pentru acest examen, ci mai degrabă pentru satisfacerea necesității de a cunoaște și de a mă forma ca personalitate, ca om intelectual. Totuși, din martie, am început să fac câte un test de BAC pe zi, ceea ce m-a ajutat să fiu încrezătoare în mine însămi și să nu ezit la examene”.

Totodată, Mădălina ține să menționeze că nu a avut nevoie de ore suplimentare de pregătire datorită faptului că și-a făcut studiile la Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, specificând că este unul dintre cele mai bune licee din țară: „La toate disciplinele, profesorii au avut grijă să ne pregătească, să ne ofere sfaturi și cunoștințe valoroase, care, indubitabil, se reflectă în succesul meu și al colegilor”.

„Am aflat rezultatele examenelor de ziua fratelui meu”

Pentru Mădălina, ziua aflării rezultatelor la bacalaureat a coincis cu ziua fratelui ei, fiind un motiv de dublă bucurie și sărbătoare: „Trebuie să recunosc că nota 10 pe linie la BAC nu a fost o surpriză pentru mine, semnificând rodul muncii mele, a profesorilor și a părinților cu care am reușit să obținem rezultate frumoase. Ținând cont că am luat patru de 10 și la pre-BAC-uri, am crezut că nu voi putea obține aceeași performanță din nou, însă m-am înșelat. Am aflat rezultatele examenelor de ziua fratelui meu, așa că bucuria mi-a fost înzecită”.

În același timp, absolventa spune că notele obținute la BAC reprezintă răsplata muncii sale și a profesorilor pe parcursul acestor ani, oferindu-i o temelie stabilă pentru un viitor strălucit: „Notele sunt anodine, oamenii nu au nevoie de ele, ei au nevoie de cunoștințe și de omenie”.

„Le recomand absolvenților să studieze baremul și să citească cât mai mult”

Mădălina a studiat la profil real, respectiv a susținut examenul la limba și literatura română, matematică, limba engleză (la care a obținut 10 din oficiu în urma susținerii testului IELTS) și chimie: „Niciun examen nu m-a pus în dificultate, însă am avut temerile mele în ceea ce privește subiectivitatea baremului la limba și literatura română. Cu toate acestea, eu mă număr printre tinerii care sunt mulțumiți de evaluarea lucrării de BAC la această disciplină, având o pregătire mai aprofundată datorită olimpiadelor la care am participat anterior. Dar, bineînțeles, cunosc și cazuri neîndreptățite, așa că examenul la limba și literatura română rămâne a fi în continuare subiectiv. Pentru a obține nota maximă la acest examen, le recomand absolvenților să studieze baremul și să citească cât mai mult”.

„Am avut dificultăți în gestionarea eficientă a timpului”

Proaspăta absolventă susține că, în perioada de pregătire pentru BAC, a avut dificultăți în gestionarea eficientă a timpului, și anume în menținerea simbiozei dintre învățat și celelalte activități și, după cum spune chiar ea, mai aproape de latura sa artistică: „Pentru mine, perioada stresantă a fost cea de așteptare a rezultatelor, mai puțin cea de susținere a examenului. Cei care mi-au fost alături și datorită cărora am obținut succesul sunt părinții, profesorii și prietenii, fără de care reușita mea ar fi derizorie”.

Tânăra va pleca la studii în România

Mădălina spune că își va continua studiile în România, la facultatea de medicină, dar încă nu s-a decis unde anume: „Năzuiesc la o mai bună instruire decât îmi poate oferi la moment Republica Moldova. Însă, odată cu finalizarea lor, plănuiesc să revin acasă și, împreună cu colegii mei [de care mă mândresc enorm], poate vom reuși să schimbăm înspre bine glia noastră”.

„E foarte ușor să ai 10 la BAC când înveți sistematic”

Tânăra menționează că ultimele două luni de vară le va petrece cu familia, savurând din plin perioada premergătoare universității: „Îmi voi reface energia și mă voi pregăti pentru o noua provocare – universitatea. Iar liceenilor care urmează să susțină BAC-ul le-aș sugera să nu se neliniștească prea mult, e foarte ușor să ai 10 la BAC când înveți sistematic. Totodată, i-aș îndemna să aprecieze fiecare clipă la maximum, pentru că fiecare e ireversibilă și, deci, specială”.


Vezi mai jos interviurile cu elevii și elevele care au luat în acest an 10 pe linie la BAC.

Andreea Stici, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Laura Gherman, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Dana Țopa, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Dan Negru, elevul cu 10 pe linie la BAC.

Evelina Nuca, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Vlada Caraman, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Absolventa Cristina Tîmbur, care a obținut 10 pe linie la BAC.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente