„Pentru noi nu contează opinia celor care au criticat DNA”. Reacția Maiei Sandu la criticile asociațiilor magistraților din România

Ilie Gulca
01/07/2021
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu

Șefa statului, Maia Sandu, a calificat atacul celor trei asociații judecătorești din România drept o acțiune electorală. Organizațiile cu pricina au criticat președintele Republicii Moldova pentru faptul că l-a revocat pe controversatul judecător Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. El a făcut parte din completul de judecători care a invalidat rezultatul alegerilor pentru Primăria Chișinău din 2018 câștigate de Andrei Năstase.

„Nu știu dacă Consiliul Superior al Magistraturii din România le-a permis să facă campanie electorală acestor asociații în Republica Moldova. Această decizie a mea de revocare a lui Clima s-a întâmplat cu o lună în urmă. Faptul că această reacție vine acum, în preajma alegerilor, e clar că este campanie electorală”, a spus șefa statului în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

Maia Sandu a subliniat că pentru echipa sa contează „opinia oamenilor care vor să se facă justiție, și nu a celor care au criticat Direcția Națională Anticorupție și pe Codruța Covesi”, sugerând reputația compromisă a celor trei organizații.

„Vreau să spun că noi, pornind de la lucrurile pe care le-am anunțat și altele pe care încă nu le-am anunțat, chiar o să facem o reformă în justiție serioasă. Sperăm să avem în Parlament sprijin pentru asta și atunci cred că o să aibă mai multe motive de a scrie”, a adăugat șefa statului.

Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) sunt organizații românești care au susținut controversata Secție Specială prin care să poată fi introduse influențe politice în sistemul judiciar din România.

Înainte de înființarea Secției Speciale, în 2018, magistrații din România erau investigați de către Direcția Națională Anticorupție. În perioada guvernării PSD însă, pe fondul degradării independenței justiției și a modificării legilor în favoarea infracțiunilor de corupție, a fost inventată această Secție.

Liderii celor trei asociații care au sărit în apărarea lui Vladislav Clima sunt foști judecători corupți. Asociația Magistraților din România este condusă de judecătoarea Andreea Ciucă de la Curtea de Apel Târgu Mureș. Aceasta a fost acuzată de luare de mită de procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie înfiinţat de Adrian Năstase. Judecătoarea a fost prinsă în flagrant cu banii primiţi de la un politician local, dar a susţinut că a fost vorba de un împrumut. Judecătoarea Andreea Ciucă a fost achitată definitiv în 2010 de un complet de 9 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) este condusă de judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea. În 2014, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a fost trimisă în judecată de Direcția Națională Anticorupție Oradea, alături de alţi 3 judecători, pentru că ar fi încercat să ajute un inculpat condamnat pentru tentativă de viol.

Asociația Procurorilor din România (APR) este condusă de procuroarea Elena Iordache, zisă Lenţi. Ea a instrumentat inițial dosarul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală, înainte să fie înfiinţată Secţia Specială.

Procuroarea Elena Iordache este şi cea care, în 2016, a început urmărirea penală pentru spălare de bani împotriva fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Procuroarea a dat clasare șase luni mai târziu după ce l-a chemat pe fostul preşedinte de câteva ori la audieri în calitate de suspect. Ea a fost colegă de facultate, la Iaşi, cu fostul ministru al Justiţiei din România, Tudorel Toader.

Ilie Gulca
01/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii