/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Două ședințe privind achiziționare blanchetelor pentru acte oficiale, desfășurate la Președinție. Director ASP: „Mi s-a sugerat să anulez licitația”.  Explicația instituției prezidențiale

missing
01 iulie 2021, ora 20:01

Directorul Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara, susține că, în luna iunie, a fost chemat de două ori la Președinție în legătură cu licitația banchetelor pentru actele oficiale. În acest context, acesta mai spune că i s-a recomandat „cu text deschis” să anuleze achiziția. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, unde a mai spus că învinuirile lansate în spațiul public în ultima perioadă sunt nefondate. Serviciul de presă al Președinției a confirmat că a desfășurat două ședințe protocolare, unde a fost invitat și directorul ASP. Mai mult, instituția prezidențială a menționat că a sesizat Procuratura Generală în legătură cu acest subiect. 

„În luna iunie am fost invitat la Președinție de două ori de către Ana Revenco, consiliera președintei Republicii Moldova. Pe lângă discuții referitor la procedură și alte aspecte ce țin de licitația dată, mi s-a sugerat cu text deschis că ASP trebuie să anuleze această licitație, demarată deja. Aceleași sugestii au venit și de la consilierul prezidențial domnul Veaceslav Negruța, dar nimeni nu mi-a dat nicio indicație la subiectul dat în scris”, a declarat Vladislav Zara.

Acesta a mai precizat că achiziționarea blanchetelor urma să aibă loc în 2019, însă abia în 2020 au fost inițiate pregătiri pentru organizarea licitațiilor, care au fost amânate din cauza pandemiei.

Purtătoarea de cuvânt a Președinției a confirmat pentru tv8.md că Vladislav Zara a fost invitat la două ședințe protocolare.

„Confirmăm că directorul ASP a fost invitat la două ședințe protocolare, pornind de la informațiile parvenite în adresa Președinției privind riscurile identificate în raport cu securitatea actelor oficiale. Scopul ședințelor a fost de a-i aduce la cunoștință elementele de acțiuni concertate, cu riscuri majore de corupție, în cazul licitației blanchetelor pentru actele oficiale. I s-a recomandat să nu demareze achiziția până nu vor fi elucidate toate riscurile care planează asupra acesteia. Cel mai probabil, reacția dânsului a venit ca urmare a faptului că Președinția a sesizat Procuratura pe acest caz. Totodată, în cadrul ședințelor, directorului i s-a solicitat să justifice majorarea continuă a tarifelor la serviciile ASP, justificarea prezentată fiind neconvingătoare”, se arată în mesajul serviciului de presă al instituției prezidențiale.

Anterior, deputatul PAS Radu Marian a solicitat Procuraturii, SIS-ului, CNA-ului, inclusiv premierului interimar, Aureliu Ciocoi, să stopeze licitația de 500 milioane de lei inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP). În aceste condiții, acesta a anunțat că urma să trimită și demersuri la Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție (CNA), pentru investigarea acestui caz.

Într-o notă publicată pe pagina ASP se precizează că „achiziția publică respectivă a fost doar inițiată în anul 2021, fără alocarea mijloacelor financiare în bugetul ASP pentru anul 2021. „Nemijlocit achiziția va fi realizată în anii 2022-2023, cu alocarea sumelor necesare în bugetele ASP pentru anii 2022 și 2023, necesare pentru realizarea contractului respectiv, încheiat în rezultatul licitației publice. Subliniem faptul, că pentru a evita o eventuală îndatorare financiară a ASP, procedura de achiziție include clauze contractuale obligatorii privind efectuarea achitărilor cu producătorii – doar după perfectarea documentelor de către ASP. În același timp, având în vedere că ASP este o instituție publică și își desfășoară activitatea în baza autonomiei financiare, mijloacele financiare pentru achiziționarea blanchetelor urmează să fie alocate din bugetul ASP”, se arată într-un comunicat.

Reprezentanții instituției mai precizează că necesitatea de organizare a procedurilor de achiziții publice pe parcursul anului 2021, este argumentată din punct de vedere procedural și tehnologic, deoarece desfășurarea procedurilor respective include un ansamblu de activități ce urmează să fie derulate în cadrul unui termen îndelungat, de cel puțin 12 luni calendaristice (proceduri de achiziție, proceduri de implementare și confecționare a blanchetelor, configurarea și corelarea întregului sistem tehnologic de confecționare și personalizare a documentelor cu toate procesele tehnice aferente și alte activități conexe).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram