‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMinistrul Agriculturii solicită Guvernului 246 de mln de lei pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de...

Ministrul Agriculturii solicită Guvernului 246 de mln de lei pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de ploi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ploile care au fost înregistrate pe parcursul lunilor mai și iunie curent au distrus mii de hectare de grâu, orz și porumb, iar pagubele constituie sute de milioane de lei.

Despre aceasta a anunțat Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, care a solicitat Guvernului alocarea din fondul de rezervă a 246 de milioane de lei pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile. 

În baza rapoartelor prezentate de Comisiile pentru situații excepționale teritoriale pe parcursul anului 2021, dar în special, în lunile mai-iunie au fost înregistrate circa 40 de situații excepționale cu caracter natural vijelii, ploi torențiale, grindină, vânt puternic și furtuni de praf.

„Intemperiile s-au produs pe teritoriul a 77 de localități, din 23 de raioane, cele mai afectate fiind Sângerei, Florești, Ungheni, Soroca, Ștefan Vodă, Criuleni, Dondușeni, Ialoveni, Rezina, Orhei, Drochia, Cahul etc. Până la data de 28 iunie au fost afectate importante segmente atât de infrastructură, cât și culturi agricole. Au fost afectate peste 1640 de hectare de porumb, peste 1850 de hectare de floarea soarelui, peste 1100 de hectare de grâu și alte 110 de ha de orz, 1467 de ha de sfeclă de zahăr, peste 50 ha de rapiță, 17 ha de legume, 367 de ha de viță de vie și peste 2200 de hectare de livezi. Pagubele sunt mai mari de 162 de milioane de lei, iar evaluările încă continuă”, a precizat Ion Perju, ministrul Agriculturii.

În mai multe raioane ale țării încă se evaluează pagubele, astfel că este nevoie estimativ de peste 227 de milioane de lei.

„Reieșind din specificul climatic existent, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale și Mediului solicită Guvernului Republicii Moldova, alocarea surselor financiare în sumă estimativă de 246 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale”, a declarat Ion Perju, ministrul agriculturii.

Amintim că, la data de 10 iunie curent Ion Perju a solicitat alocarea din fondul de rezervă a 47 de milioane de lei pentru acoperirea prejudiciilor din agricultură cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›