‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe astăzi, petroliștii vor stabili prețurile după noua Metodologie

De astăzi, petroliștii vor stabili prețurile după noua Metodologie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

De astăzi, petroliștii trebuie să aplice un nou mecanism de formare a prețurilor la carburanți. Noua Metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, aprobată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare, scrie bizlaw.md.

Documentul reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Astfel, noua metodologie prevede că la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate în conformitate cu prevederile Metodologiei.

Acestea trebuie să corespundă următoarelor principii:

  • să contribuie la aprovizionarea fiabilă și eficientă a consumatorilor cu produse petroliere;
  • să acopere costul produselor petroliere precum și cheltuielile necesare activității de comercializare a acestora;
  • să asigure protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere stabilește:

  • modul de calculare a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere;
  • metoda determinării prețurilor maxime de comercializare cu ridicata a produselor petroliere;
  • metoda de stabilire de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a marjei la comercializarea produselor petroliere;
  • modalitatea de aplicare de către titularii de licențe a prețurilor de comercializare cu amănuntul și cu ridicata a produselor petroliere.

De asemenea, Metodologia prevede obligativitatea asigurării evidenței de către agenții economici a tuturor partidelor de produse petroliere importate, iar în cazul procurărilor locale, evidența partidelor procurate de la importatori.

‹ adv ›

Prețul fiecărei partide comercializate se stabilește la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru fiecare partidă nouă se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acesteia, în ordine cronologică.

La modul practic, Metodologia presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

Pentru o transparență și mai mare a procesului, Agenția va publica în fiecare zi lucrătoare cotațiile bursiere relevante pentru benzină, motorină și gaz lichefiat.

‹ adv ›

Amintim că, Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere este obligatorie pentru toți agenții economici care desfășoară activitatea licențiată de comercializare cu ridicata și/sau cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat pe teritoriul Republicii Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›