image
Sursa foto: Jurnal.md

Avocatul Poporului, demers la PG împotriva CEC și MAEIE în cazul secțiilor de vot pentru diasporă

Ombudsmanul a expediat un demers Procuraturii Generale împotriva Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului de Externe în cazul secțiilor de votare pentru cetățenii din străinătate.

Mai exact, Avocatul Poporului solicită PG examinarea acțiunilor sau inacțiunilor CEC și ale MAEIE prin prisma întrunirii semnelor constitutive ale componentelor de infracțiuni „împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral” şi „neglijență în serviciu” .

În demers se menționează că CEC nu a ținut cont de argumentele invocate în favoarea instituirii numărului suficient al secțiilor de votare în afara țării.

Ombudsmanul face referință la hotărârea Curții de Apel Chișinău din 17 iunie curent, în care se menționează că, având în vedere materia în care avizul prealabil al MAEIE este impus de legiuitor, precum interesul public major şi scopul urmărit, autoritățile, în persoana Comisiei Electorale Centrale şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, aveau obligația să coopereze efectiv şi eficient pentru a asigura desfășurarea normală a procesului de votare în străinătate şi a garanta accesul la urnele de vot în mod nestingherit a compatrioților aflați peste hotarele țârii.

„Actele cauzei atestă că CEC şi MAEIE în egală măsură au desconsiderat sau au tratat superficial şi formal importanța informațiilor care urmau să se regăsească în avizul prealabil al MAEIE. Completul de judecată a observat că în textul corespondenței dintre CEC şi MAEIE, care se pretinde a fi aviz prealabil, lipsesc informații precise şi certe la toate cele 4 condiții legale, citate in Hotărârea Curții de Apel din 17.06.2021, care urmau a fi luate în calcul la constituirea numărului optim de secții de votare în străinătate”, notează Avocatul Poporului.

Curtea de Apel Chișinău și ulterior Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție au punctat faptul că CEC şi MAEIE, în detrimentul cerințelor legale imperative, au conlucrat în mod defectuos şi, în consecință, nu au atins scopul urmărit, adică nu au identificat informația impusă de legiuitor pentru a fixa cu o precizie maximală numărul necesar de secții de votare în străinătate.

Amintim că CEC a decis în cele din urmă să deschidă 150 de secții de votare pentru Diasporă și asta chiar dacă Ministerul de Externe a anunțat anterior că este gata din punct de vedere logistic, uman și financiar să asigure 192 de secții de votare pentru cetățenii RM din străinătate.

După decizia CEC, președintele Maia Sandu a acuzat comisia că este controlată politic de Igor Dodon și acționează în interesul formațiunii acestuia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: