image
Sursa foto: Facebook/Olga Cara

Medic nutriționist, despre alimentaţia bolnavilor aflați în îngrijiri paliative

Tot mai multe persoane trăiesc cu efectele bolilor cronice grave spre sfârșitul vieții, iar satisfacerea nevoilor reprezintă o provocare pentru sistemele de sănătate. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova își propune să contribuie la crearea unui Centru Universitar de Îngrijiri Paliative, pentru a oferi suport și servicii integrate celor care suferă de boli cronice progresive sau incurabile.

Un pas important în tot acest proces este alimentația care necesită a fi personalizată pentru fiecare pacient, iar medicul nutriționist Olga Cara ne-a oferit mai multe informații.

„Alimentaţia bolnavilor aflați în îngrijiri paliative reprezintă o cale importantă spre tratamentul tuturor tipurilor de maladii. O alimentaţie echilibrată prevede o evoluţie favorabilă în cazul unei îmbolnăviri latente. Totodată, aceasta împiedică transformarea bolilor acute în cronice, precum şi apariţia recidivelor.

În aceste condiții, nutriția contribuie la consolidarea rezultatelor terapeutice obţinute prin alte metode de tratament. Unul dintre obiectivele propuse ale proiectului este educarea pacientului și a familiei privind nutriția în funcție de cauza bolii, practicarea activității fizice corespunzătoare și aplicarea unor tehnici psihoterapeutice”, a menționat Olga Cara.

Medicul nutriționist susține că se va pune accent pe alimentația sănătoasă și calitativă, dar și personalizată pentru fiecare pacient în parte și în corespundere cu vârsta, starea de sănătate și necesitățile fiziologice.

„Precum spunea Hipocrate „Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană”, astfel abordăm și noi, fiecare pacient separat, aplicându-i o conduită specializată și profesionistă, oferind un aport nutritiv echilibrat. De asemenea, se presupune pregătirea psihologică a pacientului prin stimularea autonomiei și abordarea importanței alimentaţiei şi a respectării regimului pentru evoluţia favorabilă a bolii. Nu în ultimul rând, procedura va include și pregătirea fizică”, a spus medicul nutriționist Olga Cara.

Conform biroului Ombudsmanului, în Republica Moldova se constată acces limitat al pacienților care suferă de boli incurabile la „îngrijire terminală demnă de o ființă umană”.

„În funcție de starea de sănătate al pacientului optăm fie pentru alimentația activă naturală, fie alimentația artificială (prin sonda gastrică, gastrostomă, pe cale parenterală, clisma). În fond, se urmărește scopul ca prin intermediul nutriției, pacientului să-i fie satisfăcute nevoile de alimentaţie şi hidratare”, menționează medicul nutriționist Olga Cara.

Olga CaraOlga Cara

Printre beneficiarii Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative se regăsesc pacienții de toate vârstele cu maladii cronice în stadiu avansat și alte boli cu prognostic limitat, cu simptoame necontrolate, suferință psiho-emoțională, spirituală semnificativă sau prezintă un anumit nivel de dependență, persoanele care desfășoară studii superioare de licență, rezidențiat, masterat, doctorat și educația continuă.

„Proiectul „Îngrijiri paliative sustenabile și reziliente la nivel național” este implementat de USMF „Nicolae Testemițanu” în perioada decembrie 2020-decembrie 2022, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova în parteneriat cu A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE (în valoare de 50 de mii de dolari SUA).

Misiunea este crearea și fortificarea resurselor (umane, informaționale, comunitare, normative, etc.) întru asigurarea prestării serviciilor de îngrijiri paliative de înaltă calitate la nivel național prin creșterea mediată a eficacității, accesibilității, acceptabilității, echității și relevanței acestor servicii la nivel național”, a spus medicul nutriționist.

Olga Cara mai afirmă că domeniul de pregătire, organizare și prestare a serviciilor de paliație nu este pe deplin ajustat la rigorile Uniunii Europene.

„În Republica Moldova, conceptul de îngrijiri medicale paliative este practic necunoscut publicului larg, serviciile respective fiind organizate din anul 1998 la nivel de servicii nonstatale şi fiind acordate în marea majoritate la domiciliu. Din anul 2008, îngrijirile paliative încep să fie integrate în gama serviciilor medicale ale sistemului de sănătate şi urmează a fi utilizate de instituţiile medico-sanitare publice.

Recomandările internaționale demonstrează că, circa 66% din pacienții care decedează anual au nevoie de oferirea serviciilor de îngrijiri paliative. Astfel, din totalul de 37200 de persoane decedate în Republica Moldova în anul 2019, circa 24552 de persoane ar avea nevoie anual de servicii de îngrijiri paliative”, a mai spus Olga Cara.

Scopul Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative va fi asigurarea dezvoltării durabile a sistemului de învățământ medical în domeniul îngrijirilor paliative în corespundere cu necesitățile socioeconomice ale Republicii Moldova și compatibilizarea structurală și calitativă a acestuia cu rigorile Uniunii Europene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: