image
Sursa foto: Profimedia Images

Danemarca profită de dezinteresul românilor pentru vaccinare și cumpără din România 1,1 milioane de doze Pfizer

Danemarca a ajuns la un acord cu România pentru a cumpăra peste 1,1 milioane de doze de vaccin anti-Covid produs de BioNTech/Pfizer. Anunțul Ministerului Sănătăţii de la Copenhaga vine în contextul în care interesul românilor pentru imunizare este scăzut, iar vaccinurile vor expira.

Anunțul privind acest acord a fost făcut marți seară de Ministerul Sănătăţii de la Copenhaga, potrivit DPA, citată de Agerpres.    

Conform unui comunicat, România a vrut să vândă surplusul de doze deoarece cererea de vaccinuri în rândul populaţiei sale este scăzută în acest moment, a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke.

Institutul Serum a precizat că primele livrări ar putea ajunge în această săptămână.

„Cu dozele cumpărate din România, mai mulţi danezi se pot vaccina mai rapid", a spus Heunicke, precizând că este un lucru extrem de important în contextul răspândirii variantei Delta a virusului, mai contagioasă. 

Premierul Florin Cîțu a spus în urmă cu două zile, că există o analiză a stocurilor de doze de vaccin care urmează să expire și că Guvernul comunică cu mai multe țări pentru a exporta sau dona serurile anti-Covid. O astfel de țară este Danemarca, care va cumpăra 1 milion de doze Pfizer de la România, la prețul de achiziție stabilit de UE.

„Avem aceste statistici. O parte din ele au fost exportate. Există o analiză. Există contacte cu mai multe țări pentru a exporta, a dona. În fiecare zi primim cereri. În Danemarca vom vinde, la prețul de achiziție, 1 milion de doze Pfizer. Când a fost făcută strategia pentru UE, toate țările au avut aceeași strategie. S-a contractat mai mult, pentru că trebuia să vină și acel moment în care vindeam în alte țări iar strategia este să vindem la prețul de achiziție", a declarat Florin Cîțu, luni, după ședința coaliției de guvernare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: