Forumul Global al Nicotinei: Majoritatea fumătorilor fac parte din grupuri marginalizate și vulnerabile

Cei mai mulți dintre fumători fac parte din grupurile cele mai marginalizate și mai vulnerabile, precum și cele cu venituri scăzute, sunt de părere participanții la Forumul Global al Nicotinei, care a avut loc recent în Liverpool, Marea Britanie. Experții menționează că, potrivit statisticilor, fiecare a doua persoană care suferă de o afecțiune mintală fumează. Acest obicei este caracteristic și pentru fiecare a treia persoană care locuiește în locuințe sociale, precum și fiecare al patrulea muncitor necalificat. Specialiștii spun că aceste grupuri de persoane întâlnesc dificultăți în a lăsa fumatul, motiv pentru care au nevoie de produse alternative care să îi ajute să minimizeze riscurile.

Foto:

Experții cred că oamenii din grupurile vulnerabile fumează pentru că în viața lor există factori de stres, dar și pentru că persoanele din mediul lor fumează. Specialiștii spun că există oameni care vor să continue să fumeze, dar sunt și cei care nu vor, dar nu sunt capabili să se oprească. De aceea, participanții forumului spun că este important să existe produse alternative cu nicotină care să-i situeze pe fumători la un nivel mai scăzut al riscului.

„Dacă îi întrebați pe foștii fumători care au trecut la vaping, aproximativ 75% dintre ei își reduc nicotina. Cred că lumea ar putea ajunge la un punct în care, în cele din urmă, să vedem nicotina ca fiind comparabilă cu cofeina. Dacă lucrurile s-ar schimba peste noapte și lumea ar îmbrățișa brusc alternativele mai sigure cu nicotină, în defavoarea formelor toxice de tutun, noi nu am vedea o creștere a consumului de nicotină”, a declarat neurobiologistul Charles Gardner, care militează pentru alternativele cu risc redus.

Totodată, specialiștii spun că unele interdicții în materie de fumat funcționează, însă nu pentru toate categoriile de populație.

„Adevărul este că tacticile tradiționale de control al tutunului funcționează, funcționează foarte bine atunci când sunt aplicate. Astfel încât, în țările cu venituri ridicate rata fumatului a scăzut. Atunci, însă, când ajungem la 14 sau 15% din populație care încă fumează, atingem un punct de scădere a randamentului. În Statele Unite fumează 40% dintre adulții care trăiesc cu ADHD și autism fumează, 60% dintre adulții care suferă de tulburări bipolare și 71% dintre adulții care suferă de schizofrenie. Aceasta este o problemă ce ține de drepturile omului și de justiție socială”, a mai declarat Charles Gardner.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în lume există circa 1,3 miliarde de fumători. 80% dintre aceștia provin din țări cu venituri mici și medii. Totodată, fumatul provoacă moartea a 8 milioane de oameni anual.


Pub