Ilan Șor: Când vom fi la guvernare, statul va cumpăra în avans producția fermierilor

Consolidarea terenurilor agricole, crearea asociațiilor agricole moderne, instalarea sistemelor de irigare și asigurarea recoltei din contul statului, dar și procurarea în avans a producției agricole. Acestea sunt o parte dintre măsurile pe care intenționează să le aplice Partidul „ȘOR”, când va ajunge la guvernare. Liderul formațiunii, Ilan Șor, a prezentat planul de resuscitare a sectorului agrar și a promis că va reda Moldovei fosta titulatură de livadă înfloritoare.

Foto:

Potrivit lui Ilan Șor, pentru restabilirea sectorului agricol este nevoie de o abordare multidimensională, iar rolul principal în acest proces trebuie să-i revină statului.

„Noi considerăm că trebuie creată o întreprindere de stat, care va procura centralizat și în avans producția agricolă de la producători. Fermierii nu vor fi nevoiți să ia credite bancare, să-și gajeze bunurile și să-și facă tot felul de probleme. Statul trebuie să achite banii în avans, după care să primească producția agricolă și să o comercializeze”, a declarat liderul Partidului „Șor” într-un live pe Facebook.

Programul Partidului „Șor” prevede lansarea unui program național de construire și instalare a sistemelor de irigare, procurarea tehnicii agricole moderne pentru creșterea productivității și crearea asociațiilor agricole moderne.

„Oamenii vor avea posibilitatea să-și dea pământul în arendă și, în același timp, să-l cultive în mod organizat și astfel să aibă venituri de pe terenurile lor”, a explicat Ilan Șor.

El a menționat că în fiecare raion va fi deschisă câte cel puțin o întreprindere de prelucrare a producției agricole, ceea ce va permite crearea a mii de locuri de muncă.

„În perioada Uniunii Sovietice, Moldova s-a proslăvit datorită producției sale agricole. Am fost o țară agricolă, dar ne-am pierdut acest statut. Vă promit: eu voi întoarce acest statut”, a accentuat Ilan Șor. (P.)


Pub